Fotó: Chris LeBoutillier // Unsplash
Zöld

A legtöbb új szénerőműről szóló terv már nem ment át a párizsi megállapodás életbe lépése óta

Forbes
2021. szeptember 15. 2 perc olvasás

A párizsi klímavédelmi egyezmény 2015-ös aláírása után az új szénerőműveket tervező projektek több mint háromnegyedét elvetették.

Egy új kutatás szerint a párizsi megállapodás aláírása egyben a környezetszennyező szénerőművek korszakának a végét is jelentette. A világ tervezett erőműveinek több mint háromnegyedét leselejtezték a megállapodás aláírása óta, azaz

44 országnak már nincsenek tervben jövőbeli szénerőművei.

Az új jelentést a E3G, Global Enegry Monitor és az Ember nevű klímavédelmi szervezetek állították össze. Chris Littlecott, az E3G egy főmunkatársa nyilatkozatában elmondta, hogy a megújuló energiaforrások már nem csak környezetvédelmi szempontból előzik meg a szenet,

hanem gazdaságilag is egyre inkább kifizetődőek.

Ázsiában lenne a legtöbb tennivaló

A jelentés megállapította, hogy ha Kína (amely a világ új szénerőműveket célzó terveinek több mint feléért felelős) mellett India, Vietnám, Indonézia, Törökország és Banglades is eltörölné a tervezett projekteket, akkor az új szénerőművekre irányuló tervek száma csaknem 90 százalékkal zsugorodna – írja a Guardian.

A szakértők szerint anélkül nem érhetjük el a klímavédelmi célokat, hogy fokozatosan leállítanánk a világban a szénenergia használatát, ezért nem véletlen, hogy az ENSZ idén a valaha volt legsürgetőbb klímavédelmi jelentését adta ki.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez arra lenne szükség, hogy az évtized végére

79 százalékkal csökkenjen a szén felhasználása a 2019-es szinthez képest.

Borítókép: Chris LeBoutillier // Unsplash