A svájci gyökerű élelmiszeripari óriás egy izraeli startuppal dolgozik együtt azon, hogy laboratóriumban előállított húsokat dobhassanak a piacra.
A Nestlé laboratóriumi hústermékein a Future Meat Technologies nevű cég dolgozik. A cél, hogy környezetbarát termékeket állíthassanak elő, ezért olyan műhúson dolgoznak, amit növényi összetevőkkel ötvözhetnek, emellett fermentációval és 3D nyomtatással is kísérleteznek – írja a Business Insider.
A Nestlé nem szeretne lemaradni a növényi alapú, húshelyettesítő termékek valamint a laborban előállított műhúsok globális piacán, ezért a műhús piacra dobását 2022 végére tervezi az Egyesült Államokban. Ez nem csak rajtuk fog múlni, egyelőre várják, hogy a megfelelő jogszabályi környezet is adott legyen.
A Nestlé még 2019-ben dobta piacra a Garden Gourmet termékcsaládot, ami növényi alapú gyorsfagyasztott húsalternatívákat kínál a hamburgerpogácsáktól a nuggetseken át a húsgolyókig. A termékcsalád Magyarországon 2021-től elérhető. Egyelőre csak éttermek és szállodák számára értékesítik. A műhús is ebbe a termékcsaládba fog tartozni.
Most 100 gramm laboratóriumban növesztett csirkehús 4 dollárra jön ki, ezt a jövő év végére 2 dollárra szeretné kihozni a vállalat.
A Future Meat Technologies eddig 40,8 millió dollárnyi befektetést vont be, legutóbb februárban emeltek tőkét a vállalatban befektetők.
Borítókép: A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies