Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: American Public Power Association // Unsplash

Újabb fontos tanulmány szerint olcsóbb a nap- és szélenergia a szénnél

A tavaly kitermelt nap- és szélenergia kétharmada képes arra, hogy olcsóbb áramot termeljen a szénnél.

Egy tanulmány az International Renewable Energy Agency (Irena) gondozásában arra jutott, hogy napelemek és szélerőművek költsége egyre csökken, így a megújuló energiával foglalkozó projektek 62 százaléka megfelel 800 gigawattnyi szénenergiából nyert áramnak. Ez a mennyiség körülbelül az Egyesült Királyság áramigényének tízszeresét képes biztosítani, írja a The Guardian.

A napenergia költségei 16 százalékkal csökkentek 2020 óta, az onshore (földterületen található) szélerőműé 13 százalékkal, az offshore (vízfelületen található) szélé 9 százalékkal lett kevesebb. Kevesebb mint egy évtized alatt a napenergia ára összesen 85 százalékkal, az onshore szélé 56 százalékkal, az offshoré pedig 48 százalékkal csökkent.

A szénenergia ára akkor is magasabb lenne, ha nem dobnának nagyot rajta az EU károsanyag-kibocsátó tevékenységeket sújtó intézkedései, mint a karbonvám és a karbonkvóta.

Ráállt az EU a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására: karbonkvóta mellé karbonvámmal készül

A brit példa alapján ha a most működő szénerőműveket kicserélnék megújuló energiaforrásokra, 32 millió dollárt és évente úgy 3 gigatonnányi szén-dioxid-kibocsátást spórolnának meg, írja a tanulmány, és további árcsökkenést is előrejelez.

Fotó: American Public Power Association / Unsplash

Oszd meg!