Fotó: Atomerőmű Belgiumban // Fotó: Frédéric Paulussen, Unsplash
rövid hír

Harmincszoros tempó kell a világ leggazdagabbjaitól, hogy elérjék a globális klímacélokat – mit tesz a világelit a zöld jövőért?

Forbes
2021. április 26. 5 perc olvasás

Jeff Bezos klímavédelmi alapot hozott létre, Bill Gates már a párizsi klímavédelmi egyezményt is támogatta vagyonából, Elon Musk pedig mindig mond valami erőset.

Az amerikai Forbes évek óta listázza a világ leggazdagabbjait, de a most listára került milliárdosok több mint fele (51 százalék) szegényebb, mint egy évvel ezelőtt, ilyet is régen láttunk. A karbonlábnyom azonban nem csökken, és ahogy egy ENSZ-kutatás kimutatta: a világ leggazdagabb egy százaléka a károsanyag-kibocsátások 15 százalékáért felel. Van, aki elköteleződött az elképesztő szám csökkentése mellett és a nem kis feladatért folyamatosan tesz: ennek az elitnek ugyanis

a jelenlegi tevékenységek harmincszorosát kell produkálnia, hogy lépést tartson a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseivel.

Arról, hogy mit kezd a világ tíz leggazdagabb embere akár magán, akár nagyvállalati befolyásával, a forbes.com számolt be.

Jeff Bezos a tízmilliárd dollárról szóló nagyívű terveibe épp csak belekezdett, Bill Gates évek óta nyakig benne van és könyvet is írt a témában, Elon Musk pedig részben azokért a megszólalásaiért híres, amelyeket a klímavédelemért tett. Warren Buffett továbbra is passzív szerepben van. Valószínű, hogy az igazi ráfordításokat cégeiken keresztül fogják végigvinni, összehangolva a  Science Based Target kezdeményezés (SBTi) által elfogadott és hitelesített hosszú távú kibocsátáscsökkentési célokkal. Ezek alapján a célok a következők: 2030-ig megfelezni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, 2050-ig pedig egészen nullára csökkenteni. Nézzük, hogy teljesít a világelit.

Jeff Bezos

Vagyon: 194,4 milliárd dollár

SBTi-célok: Elköteleződött, de még nem jelölt ki fix célokat.

Az Amazon elindította saját klímavédelmi kezdeményezését The Climate Pledge néven. Céljuk, hogy 2040-ig elérjék a karbonsemlegességet, ehhez 104 további cég csatlakozott. Az Amazon létrehozott egy kétmilliárd dolláros fenntarthatósági alapot, amellyel karbonsemleges gazdaság létrehozását tűzték ki célul.

Fenntarthatósági jelentésük alapján azonban a cég növekedésével (ami 22 százalékos volt 2019-ben) a karbonlábnyom növekedése is egyenesen arányos.

Személyes vagyonával olyan szervezeteket támogat, amelyek már évtizedek óta aktívak a környezetvédelemben. Tavaly elindította a Bezos Earth Fundot, ezen keresztül 790 millió dollárt, teljese vagyonának 0,4 százalékát osztotta szét 16 ilyen szervezet között.

Bernard Arnault

Vagyon: 179,9 milliárd dollár

SBTi-célok: 2020 februárjában csatlakozott, még nem jelölt ki fix célokat

Luxusmárkákból épített birodalmába tartozik a Lous Vuitton, a Givenchy és még 73 másik márka, köztük egy jachtgyártó is. 2020 decemberében kijelölték, hogy 2026-ig csak megújuló energiát fognak használni és leáll az egyszerhasználatos, szénalapú csomagolóműanyagok használatával. 2017-ben azt ígérték, 2020-ig 25 százalékkál csökkentik a kibocsátásukat, ezt a célt túl is szárnyalták és tavaly 37 százalékos csökkentést jelentettek.

A személyes vagyonából felajánlásai nem ismertek, de 2019-ben azzal kritizálta Greta Thunberg klímajogi aktivistát, hogy „teljesen beadta a derekát a katasztrofizmusnak.”

Elon Musk

Vagyon: 175,5 milliárd dollár

SBTi-célok: Nincs

Befolyását a karbonadó bevezetésére használta (amit az USA végül nem vezetett be), de a Teslát sok kritika érte amiatt, hogy nem kezeli és hozza nyilvánosságra átláthatóan a kibocsátási adatait. Musk viszont februárban 100 millió dollárt ajánlott fel az XPrize nevű nonprofitnak egy négyéves versenyre.

A pénzt az kapja, aki előáll egy működő megoldással, ami segíti az évenkénti 10 gigatonna károsanyag semlegesítését.

Bill Gates

Vagyon: 130,4 milliárd dollár

SBTi-célok: Igen, a Microsoft 2030-ig kizárólag megújuló energia használatára áll át és 30 százalékkal csökkenti a karbonkibocsátását. A Microsoft aláírója az Amazon Climate Pledge-ének is.

Gates ambíciózus céljait a Microsofton és alapítványain keresztül valósítaná meg: 2050-ig érné el, hogy a Microsoft 1975-ös létrehozása óta keletkezett és a cég által okozott valamennyi károsanyagot semlegesítik. A párizsi klímaegyezményt kétmilliárd dollárral támogatta személyes vagyonából és összeverbuválta a Breakthrough Energy Coalition alapítóit, köztük Jeff Bezosszal és Mark Zuckerberggel. Ahogy a Forbesnak elmondta, a következő öt évben újabb kétmilliárd dollárt fordít klímavédelmi célokra.

Még több zöld milliárdosról itt olvashatsz.

Atomerőmű Belgiumban // Fotó: Frédéric Paulussen, Unsplash