Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren 2014-ben / Forrás: Wikimedia (Alfredo Borba)
Zöld

Videóüzenetben sürget radikális választ a pápa a klímaváltozással szemben

Forbes
2021. október 29. 2 perc olvasás

Nem ez az első eset, hogy a pápa felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás elleni harc fontosságára, és az időzítés sem véletlen.

A BBC-nek adott exkluzív videóüzenetben hívta fel Ferenc pápa a figyelmet a klímaváltozásra. A pápa az üzenetben arra kérte a világ vezetőit a jövő heti glasgow-i éghajlatváltozási konferencia (COP26) előtt, hogy ne hagyják veszni a mostani lehetőséget, hanem hozakodjanak elő hatékony válaszokkal a klímaváltozásra, és adjanak reményt a jövő generációi számára. A pápa más válságokat, így a koronavírus-járványt és a jelenlegi gazdasági nehézségeket is szóba hozta.

„Szembeszállhatunk ezekkel a válságokkal, ha visszahúzódunk az izolacionizmusba, a protekcionizmusba és a kizsákmányolásba, de választhatjuk azt is, hogy meglátjuk bennük a valódi esélyt a változásra”, mondta az egyházfő.

Felhívta a figyelmet annak szükségességére, hogy megújítsuk a világunkért érzett közös felelősséget, hozzátéve, mindegyikünk, legyünk bárkik és éljünk bárhol, kiveheti a részét abban, hogy megváltoztassuk az éghajlatváltozásra adott kollektív válaszunkat.

Az amerikai elnököt személyesen győzné meg

A videóüzenetet a Vatikánban vették fel, a pápa ezután Joe Biden amerikai elnökkel találkozik majd. Biden klímapolitikája továbbra is kérdéses, miután pártja elhalasztotta a költségvetési tervezetről szóló szavazást.

Nem ez az első eset, hogy Ferenc pápa megemlíti beszédében a klímaválságot, 2015-ös enciklikája is erről szólt. A Közös Otthonunk gondozása alcímű körlevél helytelenítette a környezetpusztítást, hangsúlyozta a mérséklő intézkedések szükségességét, és egyértelműen elfogadta, hogy az éghajlatváltozást nagyrészt az ember okozta. A levél időzítése abban az évben sem volt véletlen, a párizsi klímakonferencia előtt jelent meg.

Borítókép: Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren 2014-ben / Forrás: Wikimedia (Alfredo Borba)