Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bob Blob // Unsplash

Kizárt, hogy ilyen extrém hőmérsékletek lennének globális felmelegedés nélkül, mondják a tudósok

Az USA-ban és Kanadában az utóbbi napokban mért rekord magas hőmérséklet, ami több száz ember halálát és brutális tűzeseteket okozott, gyakorlatilag kizárt lenne globális klímaváltozás nélkül – állapították meg a klímakutatók.


Klímakutatók nemzetközi csapata szerint legalább 150-szer nagyobb a valószínűsége az extrém hőségnek az emberi tevékenység miatti globális felmelegedés következtében, írta a sky.com.

Kanadában a brit-kolumbiai Lytton településen nem sokkal azután, hogy június 29-én az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 49,6 fokot mérték, hatalmas tűzvész pusztított. Oregon és Washington államokban pedig több száz halálesetet okozott az extrém magas hőmérséklet.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy eljutottunk arra a szintre, ami fölött már a kisebb mértékű felmelegedés is gyorsabb hőmérséklet-emelkedést eredményez.

Extrém hőség 150-szer ritkábban fordulna elő, ha a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó üvegházhatást okozó gázok nem melegítenék a Földet, mondják a kutatók.

Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Environmental Change Institute nevű intézetének vezetője szerint amit ma tapasztalunk, az példa nélküli.

„Jó lenne, ha nem döntenénk meg a rekordot további négy-öt fokkal.”

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy két Celsius-fokos felmelegedés után, amelyet már a 2040-es években elérhetünk, öt-tíz évente 50 fokos kánikula fordulhat elő. Az emelkedő hőmérséklet emberi életre és egészségre gyakorolt hatásával is számolni kell az északi féltekén, például Európában is.

Borítókép: Bob Blob // Unsplash

Oszd meg!