Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Fehér Ház 2035-re kibocsátásmentes amerikai energiaszektort akar

2030-ig nyolcvan százalékban kibocsátásmentes energiaszektor elérése a cél. Úgy tűnik, nemcsak a politika, a vállalatok is hajlanak az ambíciózus tervek végrehajtására.

Az energiaszolgáltatók, a szakszervezetek és zöld szervezetek támogatását remélve a Fehér Ház 2030-ra nyolcvan százalékban kibocsátásmentes forrásokból fedezné az USA energiaigényét – írja a Reuters.

Ezzel reálissá válhatna a Joe Biden elnök által 2035-re kitűzött karbonsemleges energiaszektor elérése.

„Ezt törvénybe akarjuk iktatni” – jelentette ki a Fehér Ház klímavédelmi tanácsadója, Ali Zaidi, utalva a Biden-adminisztráció tervére, az úgynevezett Tiszta Energia Sztenderdre (CES), amely az energiaszektor dekarbonizálásáról szól.

Ezt elsősorban nap-, szél- és atomenergia használatával érnék el az Egyesült Államokban, valamint a nem megújuló energiát termelő erőművek kibocsátásának semlegesítésével.

Zaidi azt mondja, az energiaszektornak adott határidők könnyebb tervezhetőséget jelentenek az iparág szereplőinek, akik előtt világos utak vannak a zöldebb működésre.

Már elkezdődött az átállás

Több egyesült államokbeli energiaszolgáltató belevágott már a zöld átállásba, és támogatásukról biztosították korábban Biden elképzeléseit. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy jelentős technológiai fejlődés, fejlesztés is szükséges lenne a 2035-re elérendő dekarbonizációhoz.

Egy ernyőszervezetük egyenesen „túl ambíciózusnak” nevezte az elnök tervét.

Ezzel együtt áprilisban 13 nagy szolgáltató írta alá azt a Bidennek címzett levelet, amelyben kiállnak a 2005-ös szinthez képest 80 százalékkal kevesebb károsanyagkibocsátás elérése mellett 2030-ig.

A republikánusok is támogatják

Az amerikai energiaszektor jelenleg 40 százaléka támaszkodik megújulókra, és egy nemrégiben megjelent elemzés szerint reális lehet ezt az arány 80 százalékra növelni – akár a jelenlegi technológiai fejlettséggel is, többletköltségek nélkül.

Ennek oka, hogy a megújulók ára jelentősen csökkent az utóbbi időben.

A Képviselőházban a demokraták mellett a republikánusok is támogatják az átállást, igaz, ők kritizálják a szerintük túl szigorú határidőket. A CES-t a demokraták azonban akár egyszerű többséggel is elfogadhatják, és jó eséllyel a Szenátuson is átmenne a javaslat, mivel az 50-50 republikánus és demokrata képviselő szavazategyenlősége esetén Kamala Harris alelnök szava a döntő.

Borítókép: Szélerőművek Texasban Fotó: Matthew T. Rader / Wikimedia

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."