fotó: Benjamin Jopen/Unsplash_olaszország_falu
Fotó: fotó: Benjamin Jopen/Unsplash_olaszország_falu
rövid hír

48,8 fokot mértek Szicíliában, megdőlhetett az európai melegrekord

Forbes
2021. augusztus 12. 2 perc olvasás

A meteorológusok azért még alaposan kivizsgálnák az ügyet, mielőtt rekordot kiáltunk.

Szicília dél-keleti partján, Szirakúzában szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek. Ha a szakemberek megerősítik az értéket, megdőlt a Európában mért legmagasabb hőmérséklet, amit még 1977-ben Athénban jegyeztek fel. A görög fővárosban akkor 48 Celsius-fokos hőség volt – írja a Sky News.

Csak ne olyan sietősen!

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a helyi szakemberek által mért hőmérséklet valódiságát még meg kell vizsgálniuk, mielőtt rekordnak minősítenék. 

Randy Cerveny, a WMO tagja ugyanakkor gyanúsnak minősítette az bejelentett értéket, és elmondta, hogy nem fognak azonnal dönteni. Szerinte az állítólagos hőmérséklet elég hihetetlennek hangzik, de mindenképp kivizsgálják az ügyet.

Eddigi legsürgetőbb jelentését adta ki az ENSZ a klímaváltozásról

Hasonlóan óvatos a WMO szóvivője, Sylvie Castonguay is, aki szintén óvatosságra int.

Úgy látja, a szélsőséges időjárással és éghajlattal kapcsolatos rekordok iránti igény sok esetben szenzációkeltésből fakadnak, és sokszor még azelőtt minősítenek egy értéket csúcsnak, mielőtt azt alaposabban kivizsgálták volna.

Szicília mezőgazdasági és meteorológiai információs szolgálata a Facebook-oldalán közölte, hogy mióta 2002-ben felállították mérőegységüket, ez a legmagasabb mért hőmérséklet. Az olasz légierő meteorológiai szolgálata ugyanakkor közölte, hogy ők nem regisztráltak ilyen magas hőmérsékletet a megnevezett időben. Hozzátették, mivel állomásaik máshol helyezkednek el, ezért elképzelhető, hogy a 48,8 fok valóban megtörtént.

Melegrekord ide vagy oda, baj van

Az állítólagos rekordot Szirakúza polgármestere is kommentálta a La Repubblica olasz lapban. Francesco Italia aggodalmát fejezte ki a brutális forróság miatt, el van keseredve a szigeten is tomboló tűztől és átalakuló ökoszisztémától. „Vészhelyzet van” – mondta.

A szigeten, Görögországhoz hasonlóan, hatalmas tüzek tombolnak, erdőket és épületeket elpusztítva maguk után. 

A hőmérsékletet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) még nem erősítette meg, a rekord hivatalossá tételéhez az ő jóváhagyásuk is szükséges.

Mire kell számítanunk Európában az IPCC jelentése alapján?

fotó: Benjamin Jopen/Unsplash (a kép illusztráció)