Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A magyar baromfikirály megvette a Ságát

A vietnámi üzemnyitás után nagy felvásárlást jelentett be a családi kézben lévő magyar Master Good.

Megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése hétfőn megtörtént – tájékoztatta a Master Good az MTI-t. A közlemény szerint a tranzakciót jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is.

A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki, piacvezetők itthon. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260 – közölte a Master Good.

A tranzakció szorosan illeszkedik a Master Good cégcsoport hosszú távú stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretné a termékkínálatát – írta a közleményben Bárány László, a Master Good tulajdonosa.

Ifj. Bárány László, a Master Good vezetője. Fotó: Orbital Strangers
Ifj. Bárány László, a Master Good vezetője. Fotó: Orbital Strangers

A jövőben komoly technológiai fejlesztéseket terveznek a sárvári üzemben is, a beruházások célja a hatékonyság növelése és új, magas minőségű termékek fejlesztése.

A belföldi piacon való növekedés mellett nagy hangsúlyt kap az exportértékesítés növelése, ehhez a világ 43 országába exportáló Master Good piaci kapcsolatai és tapasztalatai biztosítanak kellő szakmai hátteret – áll a közleményben. Tavaly Vietnámban is üzemet nyitottak.

A sárvári Sága Zrt. 2018-as forgalma 9,5 milliárd forint volt, 21,6 milliós negatív eredménnyel zártak, az elmúlt években csak 2015-ben tudtak felmutatni számottevő adózott eredményt, akkor 408 millió forint volt ezen a soron.

Volt rá forrás

A cégcsoport részt vett az MNB növekedési kötvényprogramjában is – összesen 29,4 milliárd forintnyi forrást vontak be igen kedvező feltételek mellett. Már a sikeres kötvényaukció után közölték, a forrás egy részét a termékskála szélesítését célzó felvásárlásokra fogják költeni.

A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers
A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers

A cégcsoportot alapító Id. Bárány László szerepel a Forbes frissen kiadott milliárdos listáján is, a baromfibirodalmat (mely magában foglalja a Baromfi Coop Kft.-t is) immár az alapító fiai viszik, ifjabb Bárány László valamint Péter. A család négy generáció óta foglalkozik baromfitenyésztéssel.

Bárányék az elmúlt években több, milliárdos beruházási programot indítva itthon is rengeteget fejlesztettek, kisvárdai vágóhídjuk ott van a kontinens legnagyobbjai között.


Oszd meg!