Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vizes vajtartóval hódítaná meg a világpiacot egy volt informatikus

A víz elzárja az oxigént a vajtól, így az nem avasodik. Ennyi az alapötlete a vizes vajtartónak. Egy exinformatikus egy kanadai utazás és az El Camino után döntött: szabadúszó lesz. Nekiállt a vajtartóbiznisznek. 

Trosko László (32) az elutasított kanadai vízumkérelmének borítékjára kezdte felskiccelni a TROSKO Manufaktúra logóját. A régi álomból bánatában első számú tervet kellett csinálnia. Hét évet dolgozott IT üzemeltetési területen az MKB Banknál, 2013-ban, El Camino és egy kanadai út után fogalmazódott meg benne, hogy szabadúszó lesz, sőt, kiköltözik Kanadába. Az akkor nem sikerült, viszont ott látta először a vizes vajtartót, amelyből újragondolva azt, saját márkát indított el.

trosko_ember

A vizes vajtartó két részből áll, egyik részében hideg csapvíz van, a másikban a vaj. A víz elzárja az oxigént a vajtól, így az nem avasodik meg, nyugodtan lehet hűtőn kívül tárolni, puha marad és élvezhetően kenhető „felvéve a versenyt a margarinnal”.

László talált egy fazekast, aki az első darabokat elkészítette, azóta már három gyártója van, többek között a kalocsai mintásat készítő Kalocsai Porcelánmanufaktúra. Kétmillió forintot fektetett az indulásba (első darabok, dizájn, szerszámok, formai védelmek, web). A kerek, szögletes és mini alapformából (4 ezer forint) két év alatt 1100 darabot adott el különösebb hirdetések nélkül, mivel javarészt Kanadában tartózkodott. Eddig – megélhetésén kívül – mindent visszaforgatott.

trosko9

trosko2

A vajtartó mellett fakést is tervezett és árul. „A fém és a porcelán találkozása nem minden fülnek kellemes.” Ezt is alvállalkozóval készíti elő, de László fejezi be a szülőfalujában, Zétényben, időnként és amíg lehet, a 85 éves nagyiját is bevonva a munkákba.

Kezdetben hobbi volt, majd a mégis több körben összejött, civil diplomáciával is egybe kötött kanadai utak után hazajött és fél éve csak erre állt rá. Eddig a kézműves online vásártéren, a Meska.hu-n árult, most újul meg a honlap és készül a nemzetközi piacra, az új termékekre, például a sótartóra, amelyben nem ragad össze a só. Közben befektetővel, blogerekkel, szakemberekkel tárgyal és igyekszik minél több tejtermelővel megállapodni az árusításról. „Budapesten most már minden vásárcsarnokban van tejtermelő, ahol kapható.”

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."