Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Neonbrand / Unsplash

Viszlát, lájkcunami – megszűnik a Facebook legmérgezőbbnek titulált funkciója

Jöhet a lájkmentes közösségi média: a Facebook egy olyan szofver fejlesztésén dolgozik, ami eltüntetné a lájkok számát a posztok alatt, az Instagram pedig már javában teszteli is az új funkciót.

A University of Pennsylvania 2018-as tanulmánya szerint azok a Facebook és Instagram felhasználók, akik napi 10 percnél nem töltenek többet az oldalakon, sokkal kevésbé hajlamosak depresszióra. Egy angol tanulmány pedig egyenesen a legmérgezőbb funkciónak kiáltotta ki a lájk gombot. Jane Machun Wong, egy elismert hongkongi alkalmazásfejlesztő az Instagram után a Facebookban is már hetekkel a tesztelés előtt felfedezett egy olyan kódsort, ami eltünteti a funkciót, írja az Index a The Telegraph alapján.

 

Ezzel véget érhet a lájkgomb tízéves pályafutása, amit 2009-ben azért vezettek be, hogy a facebookozók könnyebben el tudják dönteni egy posztról, hogy mennyire érdekes. Wong szerint most pedig azért szüntetik meg, hogy ne ez legyen a legnagyobb mérvadó azzal kapcsolatban, hogy mit osztunk meg, mit kedvelünk, sőt, hogy egyáltalán mennyire tartjuk magunkat értékesnek.

A lájk-számláló eltüntetésétől nemcsak a felhasználók mentális egészségének javulását várják, hanem azt is, hogy szabadabban fejezzék ki magukat.

Valóban azt osszák meg az internet népével, ami számunkra fontos és érdekes, nem azt, ami több lájkot hozhat.

Borítókép: Neonbrand / Unsplash

Valódi újságírókat vesz fel a Facebook, hogy kevesebb legyen a propaganda a hírfolyamban

A Facebook már nem a lájkokban hisz, hanem a privát szférában. A kérdés, hogy elhisszük-e nekik

 

"A nagy hivatások mindig kicsapnak a munkahely medréből."