Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Virológus: Most élvezzük a szabadságot, mert ősszel visszajön a maszk, 2–3 év múlva lesz vége ennek az egésznek

Miközben lelassult az oltások beadása Magyarországon, egyre gyorsabban terjed a világon a delta mutáns és annak új variációja, a delta plusz. Rusvai Miklós víruskutató szerint a mostani könnyítések szinte biztosan átmenetiek, ősszel újra kezdődik minden, és 2–3 év múlva lesz vége ennek az egésznek.

Rusvai Miklós víruskutató az ATV Híradójának nyilatkozva elmondta, az indiai mutánst (frissebb nevén: delta) idehaza eddig öt embernél mutatták ki, de aggasztó, hogy sokkal gyorsabban és könnyebben fertőz, mint a brit mutáns, ráadásul elsősorban a nem beoltottakat fertőzi meg. Márpedig az oltás tempója idehaza jócskán lelassult, holott már elvileg olthatók a 18 év alattiak is, oltóanyag bőven van az országban és kevés hiányzik, hogy újabb lazítások jöjjenek.

Rusvai szerint a kötelező maszkhasználat eltörlése legfeljebb őszig tarthat, akkor újra szükség lehet a maszk hordására. Most két-három hónapig mindenki élvezze a maszknélküliséget, javasolta, ősszel ugyanis kezdhetjük elölről, és körülbelül két-három év múlva lesz vége ennek az egésznek.

Egyszer olyan lesz, mint az influenza

Ezt követően az évente jelentkező influenzajárványhoz hasonlóan terjedhet majd a koronavírus. A többség szervezete két–három év múlva elfogadja majd a covid jelenlétét, hozzászokik ahhoz, és talán nem is lesz szükség évente oltásra.

Ugyanakkor a rizikócsoportoknak Rusvai szerint hamarosan akár harmadik oltásra is szüksége lehet – ennek lehetőségét vizsgálják, és ez a világon máshol is fontos kutatási terület, a napokban éppen az Astrazeneca vakcinájával kapcsolatban jöttek erről friss eredmények.

Delta után delta plusz

Rusvai professzor az RTL Klub Híradójának is beszélt, ott a delta plusz variáns kockázatairól kérdezték. Mint kiderült, a delta plusz veszélye abban rejlik, hogy bizonyos kezeléseknek (elsősorban az antitestes kezeléseknek) ellenáll, amelyekkel covidfertőzötteket gyógyítanak, de a gyógyszerekkel és oltásokkal leküzdhető. Mint mondta, Európában is számos országban igazolták a jelenlétét, de Magyarországon még nem.

Oszd meg!