Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Virológus: A beoltottaknak is ajánlott maszkot viselni

Kemenesi Gábor mindenkit arra buzdít, viseljen maszkot, főleg, ha rosszul szellőző helyen tartózkodik több emberrel együtt. Minden tudományos eredmény a maszk használata mellett szól. 

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány negyedik hulláma, így újraindulhat a diskurzus maszk-ügyben. A kormányzat nem erőlteti annak viselését, nincs erre vonatkozó szabály jelenleg, az iskolák is maszkviselési kötelezettség (és általános tesztelés) nélkül indultak el, egyelőre jelenléti oktatással. 

Kemenesi szerint ugyan jelenleg önkéntes a maszkviselés, „de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok.”

Azt is írja, annak is érdemes maszkot hordania, aki beoltott.

„Az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, ám hagy némi ablakot a vírus továbbadására, így oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is”.

Az emberek csupán 30 százalékának maszkviselése esetén a covid-19 megbetegedések száma máris 10 százalékkal csökkent – idéz egy indiai kutatást a pécsi virológus. Kiemelte, hogy a maszk hasznos, legyen szó bármely variánsról.


Oszd meg!