Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Villából butikhotelt fejleszt az Andrássy úton Tiborcz cége

Az Andrássy 116. szám alatti villával terjeszkedik a belvárosban a kormányfő vejének ingatlanos cége.

Teljes körűen felújítja és butikhotellé alakítja a BDPST Group az Andrássy út egyik patinás épületét – tudtuk meg a szerkesztőséghez eljuttatott sajtóközleményből.

Az épületet az a  West Bau Hungária (WBH) vette meg tavaly, aminek a cégjegyzék szerint Paár Attila a tulajdonosa. Paár volt az, aki kivásárolta Tiborcz Istvánt a közvilágítás-felújítási botrányokból ismert Elios Zrt-ből, ők ketten régi üzlettársak.

A korszerűsítés 12 hónapig fog tartani, ez idő alatt az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcsőt, és onnan építik újra a mai kor elvárásainak megfelelően. A gépészet, légtechnika és a kiszolgáló egységek a szálloda alagsorában és a tetőtérben kapnak helyet, szintén az alagsorba kerül a reggeliző tér, ami követi az épület eredeti struktúráját.

Az üzemeltetési koncepció szerint a szálloda egy szoba-reggeli – bed and breakfast – alapon működő egység lesz. „A butik jelleget kihasználva szezonoktól függetlenül stabil, kiegyensúlyozott foglaltsággal számolunk” – mondta el Somlyai Zoltán, a BDPST Group üzletág-igazgatója. A felújítást követően az Andrássy úti oldalon a kertben egy szezonális kávézóterasz is nyílik a tervek szerint.

A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot.

Az Andrássy út 116. szám alatt található villát a Bécsből Otto Wagner építésvezetőjeként Budapestre érkezett és itt letelepült Kallina Mór tervezte 1876–77 körül. Akkoriban az épület Budapest egyik büszkesége volt, állítólag öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. Az ingatlant 1894-ben vásárolta meg Weiss Manfréd nagyiparos, és a Weiss család tulajdonában állt évtizedekig.

A butikhotelt fejlesztő BDPST Zrt. Tiborcz István ingatlanos érdekeltsége, ami 2018 augusztusában szállt be “stratégiai befektetőként” Mészáros Lőrinc ingatlanholdingjába, a budapesti tőzsdén forgó, régiós terveket szövögető Appennin Nyrt-be.

Összeállt Tiborcz István és Mészáros Lőrinc: komoly régiós terveik vannak

Borítókép: Google Térkép

Oszd meg!