Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash

Összeállt Tiborcz István és Mészáros Lőrinc: komoly régiós terveik vannak

A kormányfő vejének gyorsan növekvő ingatlanos cége bevásárolta magát az Appennin Holdingba, a BDPST Zrt. – mint írják – “stratégiai befektetőként” vállal szerepet az Appennin régiós növekedési terveiben.  

Márciusban írtunk róla, hogy kevés olyan alkalom van, amikor Mészáros Lőrincnek csökken a részesedése egy vállalatban, de akkor ez történt: a tőzsdén jegyzett és jó minőségű ingatlanportfóliót kezelő Appennin Holding Nyrt.-be az OTP ingatlanalapja szállt be – így a Mészároshoz köthető Konzum-csoport tulajdonhányada csökkent.

Hasonló tranzakciót jelentettek be ma is a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján: most a Tiborcz István érdekeltségében álló BDPST Zrt. szerzett egy meglehetősen nagy szeletet az Appenninből, a félévvel ezelőtti tranzakcióhoz hasonlóan tőzsdén kívüli ügyletben, csak most a Konzum PE Magántőkealap értékesített részvényeket, összesen 9 755 567 darabot a szintén az ingatlanpiacon terjeszkedő BDPST-nek. Az Appennin átlagos részvényárával számolva (612 ft) ez egy közel 6 milliárd forintos csomag, de a felek kereskedésen kívül állapodtak meg, a vételárat pedig üzleti titokként kezelik.

A Konzum PE alap ezzel teljes részesedését, vagyis 20,59%-ot adott át Tiborczéknak, ugyanakkor a társaságban továbbra is a Konzum-csoport lesz a legnagyobb tulajdonos egy 33,2%-os pakettel.

A tulajdonosi szerkezettel párhuzamosan átalakul a menedzsment is, erről a ma összehívott rendkívüli közgyűlésen döntöttek. A legérdekesebb fejlemény, hogy visszahívták tisztségéből Ádámosi György igazgatósági tagot is. Ő Csányi Sándor OTP-vezér korábbi üzlettársa, nevéhez fűződik az Appeninn Holding értékes ingatlanportfóliójának felépítése.

A cégben intézményi befektetőként továbbra is bent marad az OTP csoport ingatlanalapja.

A felek közlése szerint a BDPST Zrt. stratégiai befektetőként száll be, és köt partnerséget az Appenninnel, együtt komoly régiós terveik is vannak.

“A jövőben a stratégiai partnerek közösen kívánnak fellépni annak érdekében, hogy tovább erősítsék az Appeninn retail-, irodapiaci- és turisztikai szektorban betöltött szerepét, és a társaság rövid időn belül a régió legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező ingatlan-befektetőjévé váljon” – mondta a tranzakció kapcsán Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója.
A BDPST Zrt. eddig ingatlanokat kezelt csak, de a tranzakció után Tiborcz már arról beszélt, maghatározó szereplői akarnak lenni nemcsak az üzemeltetés, de az ingatlanfejlesztés piacának is.

Tiborcz István üzletember Orbán Viktor kormányfő legidősebb lányának a férje. Korábbi érdekeltsége, az Elios Zrt. (mely Tiborcz előtt a Simicska-féle Közgép portfóliójához tartozott) sorra nyerte az önkormányzati közvilágítási tendereket, az ügyet az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálta, hiszen gyanús körülmények között kötöttek meg több szerződést is. A tendereknek köszönhetően az Elios szekere igencsak meglódult, a botrány után Tiborcz inkább kiszállt a vállalkozásból, akkor fordult az ingatlanbefektetések felé.

A 2015-ben alapított BDPST Zrt. portfóliójába tartozik többek között a turai Schossberger-kastély, a badacsonyi Ranolder-villa és Budapesten a “Mahart-ház” valamint egy Andrássy úti palotaszint is. A cég teljes eszközállománya tavaly év végén már meghaladt az 5 milliárd forintot. Ahogy a Direkt36 megírta, a jól menő ingatlanos cégben Tiborcz István nyár óta “minősített többségű tulajdonos”, vagyis a társaság legalább 75%-a az övé.

Oszd meg!