Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Videó: átment a piroson az Uber önvezető autója

A cég szerint viszont nem a robotpilóta hibázott, mert nem ő vezetett.

Kellemetlen magyarázkodásra szorult az Uber San Franciscoban egy videó miatt, amin az látszik, hogy a jelzőlámpa pirosra váltása után jó három másodperccel simán áthajt még az egyik autójuk a zebrán. Az autó ráadásul fel van szerelve szenzorokkal, ami azt feltételezi, hogy az Uber új projektje, az önmagát vezető jármű volt „figyelmetlen”.

Az Uber szóvivője szerint a videón szereplő autót akkor épp nem robotpilóta, hanem hús-vér sofőr vezette, utas pedig nem tartózkodott a járműben. A cég vizsgálatot indított, a sofőrt pedig annak lezárásáig felfüggesztették.

A másik probléma- hívja fel a figyelmet a Wired.com – hogy az Uber nem töltötte ki azt a nyomtatványt, ami miatt nyilvánosan is kommunikálnia kellene, ha az egyik önvezető járműve balesetet okoz. Itt jön a csavar a sztoriban, mert a vállalat autói nem “gazdátlanul” kóborolnak az utakon, technológia ide vagy oda, minden autóban ül egy sofőr is a volán mögött, hogy baj esetén be tudjon avatkozni, ezért a cég szerint rájuk nem vonatkozik ez a szabályozás.  A DMV (Department of Motor Vehicles, lényegében jármű-okmányiroda) kijelentette, hogyha az Uber nem tesz lépéseket az ügyben, akkor eljárást fognak indítani.


Oszd meg!