Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Emelkedik az áfa, komoly drágulások lehetnek a lakáspiacon

Komoly lakásdrágulással várja a hazai piac az esetleges áfaemelést. A második negyedévben az új lakások 12 százalékkal, a használt lakások 10,3 százalékkal drágultak. Elsősorban a fővárosi és vidéki nagyvárosokban látható az áremelkedés.

Megerősítik az eddigi lakáspiaci trendeket a legfrissebb KSH-adatok – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, melyben több mint kétszázezer ingatlanhirdetés adatait és a KSH 2018 második negyedévére vonatkozó előzetes adatait vizsgálták.

A drágulásban nagy szerepe lehet annak, hogy a piac megkezdte a felkészülést az esetleges áfaemelésre.

Az októberi adatok szerint a használt lakások piacán Budapesten és a vidéki nagyvárosokban jelentős, 18-24 százalékos volt a drágulás.

Pörgős lesz az új lakások piaca

Az új lakások a múlt év közepe óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékben drágultak, mint a használt lakások – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ezek áremelkedése az erős kereslet és munkaerőhiány okozta költségnövekedés mellett azzal is indokolható, hogy a piac alkalmazkodni kezdett a mostani szabályok szerint 2019 végéig érvényben lévő kedvezményes áfa megszűnése utáni helyzethez.

2020-tól az új lakások jelenlegi 5 százalékos áfája 27 százalékra ugrik, ami több mint 20 százalékos különbség.

Az új lakásoknál várhatóan bepörög a piac, a fejlesztőknek ugyanis érdeke még idén befejezni a folyamatban lévő építkezéseket, a megmaradt lakások iránt pedig a vevők futnak versenyt.

Drágulnak a használt lakások, de jelentős különbségek vannak az árakban

A használt lakások piacán bekövetkezett drágulás hátterében továbbra is a nagyvárosokban látható áremelkedés áll. A fővárosi házak és lakások kínálati ára október elején 24 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. a megyei jogú városokban 18 százalékos, a többi városban pedig 23 százalékos volt az éves árnövekedés. A községekben jóval mérsékeltebb, 12 százalékos drágulás volt megfigyelhető a kínálati piacon.

A jelentős áremelkedésben szerepet játszott, hogy az októbertől életbe lépett lakáshitel-piaci szigorítások miatt sokan előre hozták a vásárlást, ez pedig extra keresletet generált a piacon.

Jelentősek az országon belüli lakásárak

Budapesten több mint 600 ezer forint volt az eladásra kínált lakások átlagos négyzetméterára október elején, addig Salgótarjánban ugyanez a mutató 131 ezer forintnál, Békéscsabán pedig 202 ezer forintnál járt. Ezzel szemben Debrecenben 380 ezer, Győrben pedig 372 ezer forintért kínáltak átlagosan egy négyzetméternyi használt lakást.

Kiemelt kép: Sebestyén László

 

Oszd meg!