Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veszteséges volt ugyan, de így is brutális évet zárt Mészáros tőzsdei holdingja

Egy egyszeri technikai tétel miatt vannak ugyan piros sorok az Opus Global 2020-as konszolidált jelentésében, de alapvetően brutális évet zárt a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó tőzsdei befektetési csoport. Hasít az építőipar, nagyot nőtt és külpiacokon is bővült az élelmiszeripari szegmensük, a nagy dobás azonban az energetika lehet.

A tavalyihoz képest 20,5 milliárd forinttal többet, összesen 228 milliárd forint működési bevételt ért el a – újraházasodó dollármilliárdos – Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holding – közölte a társaság tegnap este a Forbes.hu-val.

A vállalatcsoport annak ellenére zárta komoly növekedéssel a koronavírus-járványnak komolyan kitett 2020-as üzleti évét, hogy magas turisztikai kitettséggel rendelkezik. 

A csoport EBITDA-ja egy év alatt 5,4 milliárddal növekedett, a konszolidált éves jelentés szerint 22,8 milliárd forint volt tavaly. Ilyen EBITDA mellett nem meglepő, hogy emelkedett az üzemi eredmény (brutális mértékben: 9,4 milliárddal egyetlen év alatt), ennek oka, hogy tavaly a működési bevételek tavaly nagyobb arányban növekedtek, mint a költségek. 

Vannak azért piros számok is a mérlegben, éppenséggel pont az üzemi eredmény soron. 

A csoport szerint az, hogy ez még negatív tartományban van (-1 milliárd), nem kizárólag a társaságok operatív tevékenységéből adódik, mivel az IFRS standardoknak megfelelően tavaly a csoport 16,5 milliárd forint értékcsökkenést számolt el az építőipari ágazatban a 2018. évi apportkor beazonosított szerződésekből befolyó eredmény kiszűrése érdekében (ekkor került a Mészáros Építőipari Holding egy része az Opus alá). 

A tavalyi évet  a csoport konszolidált szinten 560 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 227,6 milliárd forint saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménysoron,

a folytatódó és megszűnt tevékenységgel együtt, -5,5 milliárd forint veszteséget realizált.

A fenti, egyszeri hatás miatt mutattak ki veszteséget is. Mint írják, „amennyiben építőipari leányvállalatoknál kizárólag a tényleges tevékenységüket vesszük alapul, akkor a csoport a szerződésállományok teljesítéséből eredően, emelve mind az üzemi eredményt, mind az adózott eredményt, 10 milliárd forint fölötti nyereséget realizált volna 2020-ban a teljes átfogó jövedelemként.”

Újra belépnek a kötvényprogramba, stabilan jó a hitelminősítésük

Mint a csoport írja, a fenti eredmények és az elkövetkező évek gazdasági kilátásai megalapozták az Opus Global vállalati BB/Stabil minősítését, amelyet a független Scope Rating GmbH német hitelminősítő
2021. márciusában immár harmadik alkalommal erősített meg, csakúgy, mint a tervezett akvizíciókra és beruházásokra fordított kötvényforrás bevonáshoz a BBB- minősítést (az Opus is jutott forráshoz az MNB kötvényprogramjában, ehhez szükséges feltétel a Scope által kiadott, megfelelő hitelminősítés is). A csoport egyszer már bevont 28,6 milliárd forintot a kötvényprogramban, de tavaly év végén újabb kötvénykibocsátásról döntött, névértéken 39 milliárd forintot terveznek bevonni, szintén az MNB programján belül, ami igen kedvező feltételeket biztosít, a kötvények egy részét maga a jegybank jegyzi le, például. 

A társaság Igazgatósága szerint az Opus Global stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a Vállalatcsoport diverzifikáltsága okán továbbra is kellően képes ellenállni az olyan makrogazdasági visszaeséseknek, mint amelyet például a koronavírus válság váltott ki.

Nézzük a holding egyes szegmenseit, a teljes konszolidált jelentés felkerült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára

Építőipar: Mészáros és Mészáros 

Az Opus Global portfóliójából hagyományosan eddig ez a szegmens volt a legerősebb. A társaság ipari termelés szegmensként hivatkozik erre az üzleti területre és az építőipari cégek mellett az (nehéz)ipari gyártó cégeit is ide sorolja, de a bevételt egyértelműen az építőipari cégek szállítják. A koronavírus-járvány komolyan érintette ugyan az iparági környezetet (a magyar ipari termelés éves alapon 6,1 százalékkal esett vissza), a szegmens EBITDA-ja így is közel 118 százalékkal nőtt, 7,9 milliárdról 17,1 milliárdra. A szektor tavaly realizált 2,1 milliárdos vesztesége 2020-ra elég jelentős nyereségbe fordult: 14,1 milliárd forint lett az adózott eredménye. Összes bevételük innen 12 százalékkal bővült egy év alatt elérve a 154,1 milliárdot – de ebben a szegmensben a működési költségek is magasabbak voltak éves alapon, így az üzemi eredmény negatív lett. 

Az Opus 2020-as konszolidált eredményei az ipari-építóipari szegmensben.

A szegmens eredményeiben már jelentkezik az egyik nagy nemzetközi projekt, tervezési szakaszába lépett a Budapest-Belgrád vasútvonal, a kínai-magyar konzorciumban az RM International Zrt-n keresztül a Mészáros Építőipari holding is érdekelt.

Az építőipari szegmens összesen nettó 47,5 milliárd értékben tart számon szerződésállományt (ezt már készültségi foknak megfelelően számolják el, a csoport ezért alkalmazott is egy 16.6 milliárdos értékcsökkenést, ez egy egyszeri, technikai tétel).

A jelentés megjegyzi, hogy a hosszú lejáratú hitelei nincsenek az építőipari cégeknek, ugyanakkor a tövid távú kötelezettségek között tartják számon a vevőktől kapott előleget, ami 91,5 milliárd forint. A szegmens év végén 212,4 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkezett, aminek túlnyomó része állami projekt.

Élelmiszeripari-agrár portfólió: látványos növekedés

A növekedés ütemét tekintve ez a terület szépen rávert a csoport ipari teljesítményére. A Kall Ingredients és a Viresol ráadásul jelentős exportot bonyolított tavaly, a forgalom 75 százaléka külpiacokon realizálódott.

Az Opus élelmiszeripari és agrár szegmensének 2020-as konszolidált adatai

Turimzus: bezárva

A Hunguest Hotels-en és a Balatontourist-on keresztül a csoport komoly turisztikai kitettséggel rendelkezik, nem kérdés, ez a szektor szenvedi meg a leginkább a járvány okozta korlátozásokat.

Nem meglepetés, hogy 4,5 milliárdos veszteséget könyvelt el itt a csoport éves szinten, a forgalom több mint 50 százalékkal esett vissza.

Látványos mínuszban az Opus turisztikai portfóliója 2020-ban.

Sok más iparági szereplőhöz a Hunguest is úgy döntött előremenekül, egy szállodáját kivéve mindet bezárta és felújítja. Sok más szereplőhöz nem hasonlóan ehhez igen komoly kormányzati támogatást, 17,7 milliárd forintot kapott a csoport.

Energetika: kiürült, de jól megpakolták aztán 

A legizgalmasabb dolgok itt történtek tavaly az Opus életében. Az év elején az Opus igen jó áron megszabadult a Mátrai Erőműtől, amit az állami MVM vásárolt meg, ezzel az energetikai portfólió kiürült ugyan, de nem sokáig. A csoport idén jelentette be, megszerezte a Titászt és a Tigázt is teljes egészében bekebelezte

A 2020-as csoportszintű számokra leginkább az hatott, hogy a Mátrai kikerült az eredményekből, az új szerzeményeket idén jelentették be, ezek még jelentősen így nem befolyásolták az energetikai portfólió eredményeit. Annál inkább fogják majd idén. Azt írtuk, a csoport hagyományosan legerősebb ága az építőipari, könnyen lehet, hogy ez 2020-ban volt így utoljára, az energetika biztosan felnő majd mellé. 

Oszd meg!