Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Kép: Vlad Sargu // Unsplash

Vasmarokkal szorongatják a gyeplőt a hazai kkv-k vezetői, többségük sosem vonulna teljesen vissza

A magyar kkv-k mindössze 15 százaléka foglalkozik az utódlás kérdésével, és csak 7 százalékuknál zajlik ilyen folyamat – derült ki a Budapest Bank közleményéből.

Az 500 hazai, nettó 200 millió forint feletti árbevételű kkv vezetőjével készült felmérés rámutat, hogy a hazai cégvezetők általában családon belül látják az utódjukat (75 százalékos arányt mért a bank), legtöbbször gyermekeik köréből szeretnének kijelölni egy örököst – a válaszadók 64 százaléka vélekedik így.

A teljesen családi tulajdonban lévő kkv-k 30 százaléka már foglalkozik az utódlással, 17 százalékuk meg is tette az első lépéseket, ami pedig a szektorokat illeti, a mezőgazdasági vállalkozások járnak élen 37 és 15 százalékos arányokkal.

A cégvezetők ugyanakkor nem engedik át egykönnyen a kormányt: többségében 60 éves kor felett jut eszükbe azzal foglalkozni, hogy utánuk ki viszi majd a vállalkozásukat, az 50 és 60 év közötti vezetők kétharmada pedig egyáltalán nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. Egy korábbi kutatás szerint a legtöbb hazai kkv-t gyakorlatilag egyetlen ember viszi, részben pedig ezzel magyarázható, hogy a most megkérdezettek 39 százaléka az időhiányt jelölte meg az utódlás elodázásának legfőbb okaként –

15 százalék szerint pedig nincsenek megfelelő szakemberek a környezetükben.

Az átadás egyébként hosszú folyamat, azon vezetők kétharmada, akik már belekezdtek, legalább egyéves távlatban gondolkodnak – és hát eközben a cégeket is vinni kell, ugye. Ehhez kapcsolódó részeredmény, hogy a vezetők 80 százaléka maga szeretné betanítani az utódját, egyharmaduk pedig élete végéig tanácsadói szerepben maradna;

a válaszadók mindössze 12 százaléka mondta, hogy végleg kiszállna a vállalkozásból.

Ahol már tart az utódlás, ott is jellemzően csak jogi kérdésekben kél el a segítség – ezt a területet a válaszadók 43 százaléka jelölte meg, mint támogatást igénylő problémakört.

Kép: Vlad Sargu // Unsplash

 

Egy-egy felfedezés igazolása, egy-egy felismerés helyességének bizonyítása mindig a nagy pillanat után következik; maga a kreatív aktus mind a tudós, mind pedig a művész számára fejesugrás a sötétségbe, ahol mindkettejüket saját, a legkevésbé sem csalhatatlan megérzései vezetik.