Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Dope Masters // Unsplash

Van remény: léteznek még olcsó balatoni nyaralók!

A balatoni turizmus felpörgése és a lakáspiac évek óta tartó élénkülése a balatoni ingatlanpiacnak is lökést adott. A tó közelében lévő nyaralók, lakóingatlanok iránt erős az érdeklődés és az árak is nőttek az elmúlt években, de azért még több tucat olyan Balaton-közeli település van, ahol a nyaralók, lakások és házak átlagára 10 millió forintnál is olcsóbb.

Az ingatlan.com a Kékszalag vitorlásverseny apropóján vizsgálta meg a balatoni nyaralópiacot. Az elemzés szerint július közepén összesen 38 olyan Balaton-közeli település van, ahol átlagosan 10 millió forint alatti összegért lehet nyaralót vagy lakóingatlant vásárolni. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

a keresletnek megfelelően a tóhoz közelebbi településeken jóval magasabbak, míg a távolabbi községekben viszont egyre lejjebb mennek az árak.

A szakember hozzátette, a balatoni nyaraló és lakóingatlan-piacon a kisebb, falusi csoknak megfelelő településeken felélénkülhet a kereslet. A legalacsonyabb árakkal a Balatonberénytől 10 kilométerre található Hollád rendelkezik, ott átlagosan 3,3 millió forintba kerül egy-egy ingatlan. A 10 millió forintos átlagszintet pedig Öreglak mellett Vállus is alulról súrolja, igaz ezek a települések is a Balatontól 10-20 kilométerre helyezkednek el.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá az is, hogy a Balaton közelében

több mint 100 településen kínálnak 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat, többek között Balatonlellén, Zánkán, Alsópáhokon, Raposkán vagy éppen Vindornyafokon.

A négyzetméterárakat vizsgálva azonban az olcsóbb nyaralók között is nagy különbségek láthatók. Balatonlellén az átlagos négyzetméterár 432 ezer forint, ugyanez a Keszthelytől 15 kilométerre található Vindornyafokon mindössze 53 ezer forint.


Balatoni ingatlanboom a legfrissebb Forbesban! A magazin legfrissebb, júniusi számában azt szedtük össze, melyek a legnagyobb turisztikai célú ingatlanberuházások a tó körül: hely alig akad már, van, amit lebontanak, és van, ahol újjáépítenek. Kik, mit és mennyiért – és hogyan fog kinézni a Balaton déli és északi pár év múlva? 

 

Kép: Dope Masters // Unsplash


 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar