Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vakság, cukormérés, epilepszia – ma ők a kontinens legforróbb egészségügyi startupjai

Két napon keresztül Párizs adott helyet az Európai Unió egészségügyi innovációs intézetének éves rendes gigatalálkozójának, ahol a több mint ezer résztvevő a kontinenst sújtó egészségügyi problémák újszerű kezelésére kereste a megoldásokat. Startupperek, befektetők, ötletek és sok pénz találkozott a Párizs központjában álló volt tőzsdepalotában, ahol a magyar Forbes is ott volt. A kétnapos eseményen az is kiderült, mi a különbség Amerika és Európa között, és hogy kiket tartanak a szakmabeliek 2019-ben Európa legforróbb egészségügyi startupjainak.

„120 évvel ezelőtt ez a hely Párizs innovációs központja volt, és most néhány napra megint azzá vált”

– az egykori tőzsdepalota épületében, a Place de la Bourse téren álló Brongniart palotában hangzott el ez a mondat egy többnapos összeurópai rendezvény nyitányaként, ahol – az EIT Health Summit keretében – egészségügyi startupok, nagyvállalatok, befektetők, és innovátorok találkoztak. A startupok jobbára Európából érkeztek (néhány magyar csapat is képviseltette magát), az iparág nagyvállalatai és a potenciális befektetők viszont Amerikából is érkeztek.

A Palais Brongniart a Place de la Bourse-n áll, nevét a tervezőről, Alexandre-Théodore Brongniart-ról kapta. 1808-ban kezdődött el az építése és 1826-ra fejezték be. Tőzsdeként a 19. század közepétől 2000-ig funkcionált, azóta rendezvényközpont. Most az EIT Health Summit helyszíne volt

„Amerika már sokkal telítettebb piac, mint Európa, az amerikai befektetők ezért szívesen hozzák a tőkéjüket és a hozzáállásukat Európába, ahol viszont óvatosabbak a befektetők, cserébe rengeteg az innováció – adott erre egy magyarázatot az egyik magyar résztvevő, a GE Health Venture Lab társalapítója és igazgatója, Szemerey Dániel. – Az amerikaiak sokkal több kockázatot mernek vállalni, és sokkal nagyobb méretekben játszanak, viszont mivel az európai piac igen fragmentált, különbözőek az egészségügyi rendszerek, és mindenhol más a szabályozás, ők is keresik az európai partnereket, akikkel közösen fektethetnek be.” 

Az egyik előadásban nagyjából ugyanezt a jelenséget úgy fogalmazták meg, hogy

„Amerika már éhes Európára, most már Európának is éhesnek kellene lennie Európára”.

Ezt egyébként a számok is alátámasztják, az alábbi táblázat például azt mutatja meg, hogy mekkora Európa elmaradása a biotechnológiai üzletág tőkeellátottsága szempontjából.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy az egyébként Budapesten székelő és 2009 óta működő EIT, vagyis az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology) 2020-ban 85 millió eurót (körülbelül 28 milliárd forintot) szán a kifejezetten egészségügyi innovációt segítő EIT Health nevű ügynökségének. Ez azt jelenti, hogy a jövőre megszavazott 500 millió eurós (165 milliárd forint) EIT-befektetésből a legtöbbet pont az egészségügyre szánják – így oszlik meg a 2020-ra megszavazott forrás a nyolc kiemelten fejlesztendő terület között:

  • EIT Health: 85,1 millió euró
  • EIT Raw Materials: 81,7 millió euró 
  • EIT Climate-KIC: 78,4 millió euró
  • EIT InnoEnergy: 77,8 millió euró
  • EIT Digital: 66,2 millió euró
  • EIT Food: 55,1 millió euró
  • EIT Urban Mobility: 28,8 millió euró
  • EIT Manufacturing: 26,8 millió euró

Tovább élni és egészségesen élni

Az EIT Health az unió által életre hívott Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology) egészségügyi szervezete. Egy nonprofit ernyőszervezet, amely körülbelül 150 partnert, nagyvállalatokat, egyetemeket, k+f központokat, egészségügyi szolgáltatókat és startupokat tömörít – mindegyikük Európa egészségügyi problémáira, például a kontinens lakosságának öregedésére próbál innovatív megoldásokat találni. 

A Palais Brongniart impozáns belső terét állítólag Napóleon is csodálta, később a brókerek foglalták el. Az emeleten van egy hatalmas homokkúp, annak az emlékét őrzi, amikor még szabadon cigarettáztak az épületben az értékpapírkereskedők. Oda hajigálták a csikkeket

Tovább élni és egészségesebben élni – ez a központi gondolat, amely mentén uniós büdzséből az EIT Health különböző programokat finanszíroz, startupokat támogat, egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, befektetéseket karol fel. Csak tavaly 400 startupot támogattak, és – részben külső befektetőkkel – több mint 50 millió eurót allokáltak az ágazatba.

Hét európai régióban támogatják az egészségügyi innovációt: a legfejlettebb és legnagyobb országok önállóan képviselnek 1-1 régiót, míg azok, amelyek az európai innovációs statisztikák alapján a kevésbé innovatív országokként vannak nyilvántartva, az EIT Health InnoStars régióhoz tartoznak. Az InnoStars ilyenformán a fél kontinenst lefedi – Magyarországot, Lengyelországot, Olaszországot, Portugáliát, a balti államokat, Horvátországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Görögországot és Romániát –, és ennek a központja is Budapesten van. Magyar vezetéssel és nagy számban magyar csapattal évente körülbelül 13 országból több mint 40 egészségügyi startupot támogatnak.

Ők a legnagyobb újítók

Az EIT Health Summit hagyományos programpontja az úgynevezett European Health Catapult díj odaítélése. Minden évben három kategóriában keresik azokat a leginnovatívabb startupokat, amelyek a legjobban szolgálják a „tovább élni és egészségesebben élni” célkitűzést, vagyis a leginkább képesek az egészségügyön keresztül pozitív társadalmi változásokat elérni. A biotechnológia (biotech), a gyógyászati technológia (medtech) és a digitális egészség (digital health) kategóriában 2019-ben a következő cégek kapták a katapult díjat: 

Biotechnológia kategóriában az első helyezett a francia Sparingvision lett, amely bizonyos – például a retinitis pigmentosa általi – örökletes látásvesztés gyógyításával foglalkozik, terápiájával lassítja a látásromlást, így késlelteti a páciensek megvakulását, és ezzel világszinten körülbelül 2 millió ember életét javíthatja. A második helyezett az olasz Takis lett, ez a csapat egy rákellenes oltáson dolgozik, amellyel a rosszindulatú tumorsejtek képződését lassíthatnák. A harmadik pedig a skóciai Ufraction8, amely a mainál fenntarthatóbb módon és hatékonyabban állítaná elő a biomasszát.

medtech kategóriában a győztes a Pkvitality lett, ez a francia startup olyan okosórát fejlesztett, amely egyrészt vérvétel nélkül, valós időben méri a vércukorszintet, illetve sportolók esetében a tejsav szintjét. A második az ír Gasgon Medical lett újszerű infúziós megoldásával, a harmadik pedig a német Advitos, amely olyan készüléket fejlesztett, amivel egyszerre több szervet lehet támogatni, vagyis például a máj-, tüdő- és veseelégtelenségben szenvedőknek óriási segítséget jelenthet. 

digital health mezőnyben egy belga cég, az Epihunter futott be az első helyre, ők az epilepszia egyik típusával küzdők életét könnyítik meg egy fejre szerelhető EEG-szenzor és applikáció segítségével. A második a svéd Triumfhealth lett, ez a csapat beteg kisgyerekek gyógyulását egy speciálisan nekik fejlesztett játékkal segíti elő úgy, hogy a mentális egészségükre próbál hatni. Javítja a kedélyállapotukat, erősíti a gyógyulni akarásukat, együttműködőbbé teszik őket az orvosokkal. A harmadik helyezett az Inheart lett, amely CT és MRI felvételekből elképesztően látványos 3D térképet kreál a páciens szívéről.

Nyitókép: A medtech kategória harmadik helyzettje, az Advitos készüléke.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.