Fotó: Fotó: CDC // Unsplash
Üzlet

Vakcinagyártási hibája miatt magyarázkodik az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem

Forbes
2020. november 26. 2 perc olvasás

Véletlen, hogy egy tesztcsoportnak kevesebb oltóanyag jutott, ahogy az is, hogy ennek a tesztcsoportnak jobbak lettek az eredményei a másikénál. Megoldották a gyártási hibát és folytatják a vizsgálatokat.

A vártnál kisebb, átlagosan 70 százalékos hatékonyságú a korábban a legjobbnak tartott vakcina, az Astra Zeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztése – írtuk nemrég. A hatékonyság csak 62 százalékos abban az esetben, amikor a résztvevők először egy egész adagot kaptak, majd egy hónap múlva ezt követi még egy teljes adag. Van azonban olyan oltási rezsim is, amelyben először fél dózist, majd egy hónappal később egy egész dózist kap beteg: ez 90 százalékos hatékonyságot mutat. Ez utóbbit fiatalok körében (55 év alattiak) is tesztelték, így szintén 90 százalékos eredményességet hozott.

A gyógyszerengedélyeztetésért felelős FDA bizonyára nem nézi jó szemmel, hogy a tesztelés során változnak a körülmények. De természetesen az a kérdés is felmerült a kutatókban, hogy miért hatásosabb a kisebb dózis ebből a vakcinából, mint a nagyobb?

Ráadásul a kezdeti alacsonyabb dózis beadásának oka az volt, hogy egy hiba miatt nem állt rendelkezésre elegendő tesztvakcina – miután a fejlesztők ezt a napokban elismerték, elárasztották őket a kérdések.

Az Oxford közleményt adott ki, amelyben azt írja: a gyártási különbségek okozták a csökkent mennyiségű ellenanyagot, így jutott egyes vizsgálati fázisokra kevesebb. Erről a szabályozó szervekkel is egyeztettek, és megegyeztek velük abban, hogy a két tesztcsoport vizsgálata ez alapján tovább folytatódik. Az egyetem azt is kifejtette, hogy a koncentráció-mérés módszerét mostanra megalapozták, így már minden vakcinaadag azonos.

Az időközi elemzés egyébként arra jutott, hogy a két vizsgálati csoport eredménye közti különbségek oka vagy véletlen, vagy az alanyok demográfiai tényezői.

Az AstraZeneca leszögezte: a legmagasabb sztenderdeknek megfelelően végezték a teszteket, és folytatják a vizsgálatokat, végeredményben pedig a leghatékonyabb verziót dobják majd piacra.

Az Astra részvényei a friss hírek alapján csütörtökön 0,5 százalékkal emelkedtek, miután a hét előbbi felében, a rossz hírek nyomán 6,2 százalékot zuhantak.