CDC // Unsplash
Üzlet

70 százalékos az AstraZeneca vakcinája, de több fejlesztés már célegyenesben van

Forbes
2020. november 23. 3 perc olvasás

Alacsony, alig 70 százalékos hatékonyságú a korábban a legjobbnak tartott vakcina. Ugyanakkor több szérum fejlesztése is a célegyenesbe ért, így egyre nőnek az esélyek, hogy már az idén piacra dobják az ellenanyagot. Ma kezdik tesztelni a tanárokat, holnap pedig újabb intézkedéscsomag várható.

Nemcsak az idővel, de egymással is versenyt fut több gyártó, hogy ki készíti el az első, bizonyítottan hatékony koronavírus-szérumot. Hiába tartották korábban az AstraZeneca és az Oxford Egyetem vakcináját a legjobb feljesztési iránynak, most kiderült:

a nagy mintán, két vizsgálati szegmensben átlagosan csak 70 százalékos hatékonyságot produkált a szérum.

Van olyan oltási rezsim, amelyben először fél dózist, majd egy hónappal később egy egyész dózist kap beteg: ez 90 százalékos hatékonyságot mutat. A hatékonyság ugyanakkor csak 62 százalékos hatékonyság abban az esetben, amikor a résztvevők először egy egész adagot kaptak, majd egy hónap múlva ezt követte még egy adag. Az átlagos hatékonyság így 70 százalékra jön ki.

Ugyanakkor az AsztraZeneca oltóanyaga olcsóbb, egyszerűbb tárolni és szállítani is. A cég árfolyama felpattant az elmúlt napokban, ahogy a piac elkezdte optimistán beárazni a járvány végét.

A Pfizer és Biontech közös vakcinája, valamint a Moderna széruma is hasonló technológiával készült, mindkettő 90 százalék fölötti hatékonysággal bír, jelenleg ez a két szer tűnik a legígéretesebbnek. Mindhárom cég árfolyam rallizik a részvénypiacon,

a Moderna és a Biontech jegyzése is csupán karnyújtásnyira van történelmi csúcsától.

Mindkét fejlesztéssel alapvető probléma, hogy bőven fagypont alatt kell raktározni a szérumokat, hogy ne veszítsenek hatásukból.

Oroszország saját fejlesztésű ellenszere, a Sputnik a hivatalos tájékoztatás szerint szintén 90 százalék fölötti hatékonysággal bír. Az orosz szer már Magyarországon van, jelenleg a dokumentációs anyagát vizsgálják át, nemsokára megkezdődik az engedélyeztetés is.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborvezetője ma reggel a Kossuth Rádión arról beszélt, hogy ugyan az országban is van már vakcina és több is piacra kerülhet még az idén, az a valószínű, hogy jövő év első felében kezdőthetnek meg a tömeges oltások. Magyarország 3 különböző gyártónál összesen 12 millió adag vakcinát kötött le.

Elvileg ma kezdik meg országosan is az általános iskolai tanárok és óvodai dolgozók szűrését, erről még Gulyás Gergely beszélt a múlt heti kormányinfón. A hajléktalanoké már elkezdődött, Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a Népszavának arról azt mondta, hogy mindössze 22 ember tesztje pett pozitív, de ők mind kórházban vannak.

Holnap pedig újabb intézkedéscsomag jelenik meg: Varga Mihály pénzügyminiszter reggel Facebook-videójában közölte, hogy a pénzügyek intézésével kapcsolatos könnyítések láthatnak napvilágot.