Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vadiúj üzemet épített és koncerthelyszínt nyit az egyik legnagyobb kisüzemi sörmárka Budapesten

Új üzemmel, élőzenés szabadtéri koncerthelyszínnel, látványkocsmával és főzdelátogatásokkal újít az egyik legismertebb kisüzemi sörmárka, a Monyo. Korábbi üzemükben már csak szűkösen fértek el, de a fejlesztéshez egy szakmai befektető is kellett.

Új befektető érkezett

A kicsik között az egyik legismertebb kraftsör-márkát egy volt gerillafőző és egy vendéglátós alapította, a Monyo Brewing Kft. 2014-ben jött létre. Németh Antal és Pein Ádám sörmárkája, a Monyo azóta kocsmát nyitott a pesti belvárosban, palackjai megtalálhatóak a szupermarketekben és azon kevés hazai kisüzemek egyike, amelyik exportál is. A kapacitásuk maximumát már régen elérték, a főhadiszállást kinőtték, így egy ideje befektetőt kerestek.

Így találtak rá egy tőkeerős, magyar befektetőcégre, a Liss Patrongyártó Kft.-vel szoros kapcsolatban álló Eprolius Hungary Zrt.-re – az egymásra találáshoz egyébként egy Forbes-cikk is kellett.

Részlet a 2019. májusi lapunkból. A Liss vezetői a cikkünket olvasva találtak rá a befektetési célpontra

A magyar Liss az egyik legnagyobb patrongyártó a kontinensen. 1960 óta működik Répcelakon, piaca stabil, termékeinek legalább 95 százaléka export formájában talál vevőre. A közel két évtizede százszázalékos magyar tulajdonban lévő vállalkozás a legnagyobb magyar cégeket összegző listánk 32. helyén szerepel 32,6 milliárd forintos becsült cégértékkel. Hogy a patrongyártást és az egyéb tevékenységeket elválasszák egymástól, tavaly létrehozták az önálló befektetőcégüket, az Eprolius Hungary Zrt.-t.

A befektetés strukturált formában történik meg, a tulajdonosok egy évvel ezelőtt úgy fogalmaztak, hogy a Monyo a következő nagyjából másfél évben

2 millió euró fölötti beruházást hajt végre több lépésben.

Az új forrást részben az informatikai- és a vállalatirányítási rendszerre, nagyobb részben gépberuházásra és az üzem berendezésére költötték. A tulajdonosok a Forbes kérdésére megerősítették a befektetés léptékére vonatkozó információt, mint fogalmaztak: „A kétmillió eurós információt meg tudjuk erősíteni, sőt még kicsit túl is nyúlt ezen a költségvetés, de tudtunk még egyéb külső forrást is bevonni a projekthez.”

Érdi Zoltán (Liss), Nyíri Szabolcs (Eprolius), Németh Antal és Pein Ádám (Monyo)
Fotó: Sebestyén László

Maradnak Kőbányán

A Monyo mindeddig az egykori Királyi Sörfőzde eredeti területén, egészen pontosan a későbbi Globus Konzervgyár területén kialakított Főzdeparkban, a Maglódi út 47. szám alatt működött. A hivatalosan M47 Főzdepark névre keresztelt kőbányai üzem területén olyan kisüzemi kraft sörmárkák gyártanak, mint a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a Hop Top Brewery. Az új üzem felépülése után most

a terv az, hogy a termelést az eddigi 300 ezer literről évi 2 millió literre növeljék néhány év alatt,

az üzembe pedig olyan technológiát telepítenek, ami vetekszik az amerikai kraft üzemek technológiájával. Pein Ádám szerint „jó technológia nélkül nem lehet vagy nagyon nehéz jó sört csinálni. Vagy lehet, hogy úgy igaz, hogy aki a rossz gépen is tud jót csinálni, az az igazi májer. Én hiszek a technológiában és a sör ezt igényli is”.

A gyár nem teljesen zöldmezős beruházásként jön létre, egy 3000 négyzetméteres csarnokot bérelnek, amelyben egy 2000 liter kapacitású főzőház működik majd – mondta el a Forbes kérdésére Németh Antal a bejelentés alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Sőt, a 2 millió literes kapacitást kisebb fejlesztésekkel még tovább is tudják növelni ezen a helyszínen. „Ez egy nagy lépés a főzde életében” – mondja Németh Antal a fejlesztésről.

Bevett receptet követnek

Az elmúlt 5-10 évben számos főzde épített fel új üzemet zöldmezős vagy barnamezős beruházással, és egyre inkább megfigyelhető a trend, hogy a sörgyárak a vendéglátás irányába mozdulnak el és plusz elemekkel egészítik ki a termelőegységeket, illetve a portfóliót.

A budapesti First Craft Beer a Váci úton, a Fehér Nyúl Brewery a Soroksári úton épített föl üzemet és úgynevezett látványkocsmát, ahol a söröket közvetlenül a gyárból vezetik ki a csapokba (angolul: tap room), még mindig a fővárosnál maradva, a már említett Mad Scientist a Deák Ferenc tér közelében, az egykori Anker helyén nyitott sörbisztrót átlagon felüli konyhával, míg a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde a közeli Ravazdon épített modern gyárat.

A kőbányai csapat most ugyanezt az utat követi, sőt ennél is messzebb ment, a tervek szerint április 30-án szabadtéri szórakozóhelyet nyitnak közvetlenül az új gyár mellett, a Gyömrői út 148. c. alatt. Bár a helyszín meg sem közelíti a 11 500 főt befogadni képes Budapest Park léptékét, de

a Monyoland a maga 1500 fős befogadóképességével így is a nagyobb fővárosi szórakozóhelyek mezőnyébe pozicionálja magát.

A helyszínről egy animáció is készült, itt látható, hogy a Monyoland nevű koncerthelyszín közvetlenül a gyár mellett kap helyet.

Az ötezer négyzetméteres kertben egy nagyméretű színpadot és az elérhető legjobb hangtechnikát helyezik el – mondta el Veres Péter, a Monyo rendezvényszervezője. Hetente két koncerttel terveznek, pénteken és szombaton, a vendégeket pedig nagyméretű kerékpártároló és tízféle csapolt sör várja.

„Mi hiszünk abban, hogy van helyünk ezen a piacon. Nagyon más atmoszférája van, hogy egy sörfőzde kertjében leszünk, és nem a belváros közepén” – mondja Németh Antal. Az üzem mellett itt is helyet kap egy látványkocsma, és az üzemet is úgy alakították ki, hogy legyen egy bejárható útvonal a főzdelátogatások számára.

Főállásban nyomtam a zugfőzést – Interjú Németh Antal sörfőzővel

Oszd meg!