Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers
Fotó: Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers
rövid hír

Szerdán startol a londoni tőzsdén és ügyfél-részvényesi programot indít az olcsó utalásokról ismert (Transfer)Wise

Forbes
2021. július 06. 3 perc olvasás

Szerdán vezetik be a Wise (korábban Transferwise) részvényeit a londoni tőzsdére. Az elsősorban nemzetközi pénzküldéssel foglalkozó fintech nem hagyományos IPO-val megy majd a tőzsdére, mert elérhető árazáson szeretnék a részvényeiket a piacra bocsátani, illetve szeretnék, ha az ügyfeleik is befektetővé válnának, ezért egy OwnWise nevű programot is elindítanak ezzel a céllal, mondta a Portfolio-nak Kristo Käärmann, a Wise társalapító-vezérigazgatója.

Käärmann azt mondta, ők lesznek az első techcég, amely közvetlen tőzsdei bevezetéssel megy a London Stock Exchange-re, vagyis nem hagyományos IPO-val készülnek. Már 5. éve nyereségesek, így nincs szükségük még több pénzre; általában ez az, amit a cégek egy IPO-n keresztül el akarnak érni. Szeretnék növelni tulajdonosi bázisukat és a tőkepiacok szolgáltatják ehhez a megfelelő infrastruktúrát.

Nevet vált az olcsó utalásokról ismert Transferwise

„Ennek a bevezetésnek köszönhetően új részvényeseket fogadhatunk a csapatba.

Ez azt is jelenti, hogy az ügyfeleink akár egyszerre a Wise tulajdonosaivá is válhatnak.

Személy szerint engem az utóbbi izgat a legjobban”, mondta Käärmann.

A budapesti bázissal is rendelkező Wise vezetője kifejtette: annak érdekében, hogy támogassák az ügyfelek Wise-tulajdonossá válását, el akarnak indítani egy ügyfél-részvényesi programot, amely OwnWise névre fog hallgatni. Az OwnWise-zal, azok az ügyfelek, akik befektetnek a küldetésükbe, plusz jutalmakhoz is hozzáférhetnek, akár ahhoz is, hogy 100 fontnyi plusz részvényt kaphatnak. 

Käämann hárította a Wise értékelésére vonatkozó kérdést, és csak annyit mondott,  hogy ellentétben egy hagyományos IPO-val, nem lesz semmilyen, előre meghatározott ársáv. A kereskedés első napján a piac dönti majd el, hogy mi lesz az árfolyam.

A Transferwise-ról és Kristo Käärmannról 2016. júliusban írtunk a nyomtatott Forbesban, éppen a budapesti iroda bejelentésekor. Kristo Londonban dolgozott a Deloitte-nál, kapott egy vaskos év végi bónuszt, amit haza akart utalni az észt számlájára.

Akkor durrant el az agya, amikor látta, hogy a 10 ezer fontjából eltűnt 500, mire átért a másik számlára.

Az akkor még a Skype-nál dolgozó alapítótársa, Taavet Hinrikus ugyanígy járt, csak fordított irányba utalt.

Az ötletük az lett, hogy az ellentétes irányú pénzmozgásokat párosítják egymással: vagyis ha A utal Tallinból Londonba B-nek, C pedig Londonból Tallinba D-nek, akkor A pénze megy D-hez, B-é C-hez országon belül, igazából át se kell váltani a pénzt, a bankok meg pukkadjanak meg. A startupjukat 2011-ben alapították meg, 2017 óta nyereségesen működnek, és olyan befektetőik vannak, mint Richard Branson, Peter Thiel és Max Levchin.

Borítókép: Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers