Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Nevet vált az olcsó utalásokról ismert Transferwise

Nevet vált az olcsó nemzetközi átutalásokkal taroló, immár 10 éves, budapesti bázissal is rendelkező és tőzsdére készülő szolgáltató. 

A marketingcsapat nem ötletelt hajnalokig, a befektetői tőkebevonások alapján 5 milliárd dollárra értékelt, tőzsdére készülő társaság neve mostantól egyszerűen Wise lesz – közölték a Forbes.hu-val.

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

Kristo Kaarmann, a Transferwise alapító-vezérigazgatója. Fotó: Orbital Strangers

A 2011-ben indult észt fintech startup ma már gyors és kényelmes, határokon átnyúló tranzakciós hálózattal rendelkező szolgáltatónak mondhatja magát 10 millió ügyféllel a háta mögött. A névváltás erre a szintlépésre is utal, és valószínűleg a tőzsdei jegyzésben is egyszerűbb lesz majd ezzel megkülönböztetni magukat.

Budapesten is van egy komoly fejlesztői bázisuk.

A londoni központú Wise havonta 4,5 milliárd fontnyi, határokon átívelő tranzakció bonyolít, és állítása szerint ezzel nagyjából 1 milliárd fontot spórolt meg ügyfeleinek (ennyivel kerülnének többet a hasonló banki tranzakciók).

A szolgáltatás mostantól a Wise.com-on lesz elérhető, de az újramárkázás márciusban ér majd véget, innentől minden ügyfél már a Wise márkanévvel fog találkozni.

A bankok meg pukkadjanak meg

A Transferwise-ról és az alapító vezérigazgató Kristo Käärmannról 2016. júliusban írtunk a nyomtatott Forbesban, éppen a budapesti iroda bejelentésekor. Kristo Londonban dolgozott a Deloitte-nál, kapott egy vaskos év végi bónuszt, amit haza akart utalni az észt számlájára. Akkor durrant el az agya, amikor látta, hogy a 10 ezer fontjából eltűnt 500, mire átért a másik számlára. Az akkor még a Skype-nál dolgozó alapítótársa, Taavet Hinrikus ugyanígy járt, csak fordított irányba utalt.

Az ötletük az lett, hogy az ellentétes irányú pénzmozgásokat párosítják egymással: vagyis ha A utal Tallinból Londonba B-nek, C pedig Londonból Tallinba D-nek, akkor A pénze megy D-hez, B-é C-hez országon belül, igazából át se kell váltani a pénzt, a bankok meg pukkadjanak meg. A startupjukat 2011-ben alapították meg, 2017 óta nyereségesen működnek, és olyan befektetőik vannak, mint Richard Branson, Peter Thiel és Max Levchin.


Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.