Fotó: Eisenbacher László / Wikimedia
rövid hír

Turbófokozaton az építőanyag-drágulás – kártérítést kérhetnek az építtetők?

Forbes
2021. július 05. 5 perc olvasás

Míg 2020 második félévében alig drágultak az újépítésű ingatlanok, idén jelentősen megdobta a négyzetméterárakat az építőanyag-árak emelkedése. Olyannyira, hogy a kormány is beavatkozik, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig kartellgyanú miatt vizsgálódik az építőanyag-kereskedőknél. Ha ez bebizonyosodna, az építtetők vagy új építésű ingatlant vásárlók elvileg akár kártérítést is követelhetnének.

Az új lakóingatlanok ára idén részben az építőanyagok drágulása miatt, részben pedig az élénkülő keresletnek köszönhetően szabadult el, utóbbit nagyrészt a lakásfelújítási támogatás fűti év eleje óta. Az ingatlan.com hétfői, Forbes.hu-nak is eljuttatott elemzésében kifejti, hogy az építőanyagok drágulása miatt a GVH már vizsgálódik (sőt, egyre több a panasz), és ha bebizonyosodik a kartellgyanú, az építtetők vagy lakásvásárlók elviekben akár kártérítést is követelhetnének.

Jogi szakértő: kártérítés „szigorúan elméleti síkon”

Érdekes helyzetet teremthet a piacon, ha esetleg bebizonyosodik, hogy az építőanyag-kereskedők kartelleztek a magasabb árak fenntartása érdekében. „Szigorúan elméleti síkon ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek” – mondta Dr. Tolnay Mihály, az ingatlan.com jogi szakértője.

Egy ilyen helyzetben mindig egyedi mérlegelés kérdése, hogy ki jogosult kártérítést igényelni.

Akik például generálkivitelezőtől vettek ingatlant nehezebb helyzetben lehetnek azokhoz képest, mint akik maguk vásárolták meg az építkezéshez szükséges építőanyagot.

Az egyösszegű generálkivitelezői számlák befogadóinak sokkal nehezebb igazolniuk, hogy a kartell miatt feltételezhetően magasabb anyagár miként okozott vételárnövekedést szemben azzal az építtetővel, akinek az ingatlan építésének költségeiről minden egyes számla a rendelkezésére áll. Tolnay Mihály hozzátette, egyelőre tehát pusztán elméleti lehetőségről van szó, mert minden a Gazdasági Versenyhivatal esetleges vizsgálatainak eredményétől függ.

Emellett

igazi ritkaságnak számít, hogy egy szektorban történt kartellezés után kártérítést fizessenek a cégek, de nem is példa nélküli.

2016-ban az Európai Bizottság kartellezésért elmarasztalt például több kamiongyártót, akik összehangolták az árazásukat. Az uniós szervezet döntése után a fuvarozók kártérítési igénnyel fordultak a gyártókhoz, a perek még most is folyamatban vannak.

Építkezés. Fotó: Újház Centrum
A kártérítés csak akkor kerülhet szóba, ha bebizonyosodik a kartellezés. Fotó: Újház Centrum

Egy 100 négyzetméteres fővárosi lakás 6 millióval drágult pár hónap alatt

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, hogy a koronavírus-járvány előtt az új lakások árának emelkedésében a kereslet, a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont utóbbiak extrém drágulása miatt két teljesen különböző félévet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján.

Budapesten például múlt év második felében kevesebb mint 10 ezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, januártól július elejéig viszont több mint 60 ezer forinttal.

Ez pedig egy 100 négyzetméteres lakás vagy ház esetében hat hónap alatt 6 millió forintos áremelkedésnek felel meg. Az árváltozás dinamikája a többi nagyvárosban is hasonló volt.

Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy Budapesten tavaly júniusban az új lakóingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 854 ezer forint volt, ez december végén 861 ezer forintra, egy százalékkal nőtt.

Az idén júniusi 923 ezer forintos négyzetméterár viszont 7 százalékos drágulást jelent hat hónap alatt.

A fővároson kívüli piacon még látványosabb a különbség. A múlt év második felében az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyeken – részben az összetételhatás miatt – 2,4 százalékkal 536 ezer forintra mérséklődött, miközben az idei első félévben több mint 12 százalékkal 600 ezer forint fölé emelkedett. A Balatonon egyenesen fővárosi árakkal kell számolni.

Balogh László azt is elmondta, hogy ha az építőanyag-drágulás nemcsak átmeneti, hanem tartós lesz, akkor a mostani folyamatok alapján drasztikusan megemelheti az új lakások és házak árait, ami viszont begyűrűzhet a használt lakások piacára is.

Arról, hogy aki most keres albérletet, mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ebben a cikkünkben írtunk.

Borítókép: Wikipedia