Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budán bővít Gerendai és Jókuti decemberben nyitott tésztás kifőzdéje

Karácsony előtt, az étterembezárások közepén nyitott Pesten, most budai kistestvérrel bővít a Nudli tésztakantin, Jókuti András és Gerendai Károly tésztázója. Miközben sokan elhagyják a gasztronómiát, náluk felállt egy friss konyhai csapat, és a Costes Csoport is már a nyitásra készül.

„Az eredményeink üzletileg nehezen értelmezhetők, de nem is számítottunk nyereségre. Az ingatlan tulajdonosa nem engedett az irtózatos bérleti díjból, ezen kívül nyilván vannak egyéb költségeink, és a kiszállító cég díjait is fizetjük – küzdünk azzal, hogy csak egészséges veszteséget termeljünk, és hogy tudjuk tartani a munkatársakat” – mondja Jókuti András Világevő, aki közvetlenül karácsony előtt, az étterembezárások közepén nyitott éttermet Budapesten.

A Nudli tésztakantin azóta napi 100-300 ezer forintos forgalmat generál, köszönhetően jórészt a visszatérő vásárlóknak.

„Elégedettek velünk az emberek, de kihívás, hogy még többekhez eljusson a hírünk – bírnánk még volumennel.”

A vendéglátás halott, ma mégis megnyitja közös éttermét Gerendai Károly és Jókuti Világevő András

Az Október 6-i utcai Nudli jelenleg, a korlátozások miatt csak helyi átvétellel és kiszállítással dolgozik (ugyan a szolgáltatók kinyithatnak mától, a vendéglátóhelyekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint eddig). Mivel csak a Wolttal állnak kapcsolatban, a körzet, amit elérnek, viszonylag szűk, az étterem 4-5 kilométeres hatósugara. Ezért Jókuti és befektetője, Gerendai Károly megint előremenekültek: pop-up jelzővel most központot nyitottak Óbudán.

„A kiszállítás már önmagában kompromisszum, hiszen mindig valamennyi minőségromlással jár, és ha tőlünk 30-50 percre vinné az ételt a futár, akkor garantáltan sokkal gyengébb árut kapna a vásárló. Így jött az ötlet, hogy olyan partnereket keressünk, ahová el tudjuk vinni az ételeket majdnem teljesen kész állapotban, hogy ott csak az utolsó simításokat kelljen elvégezni.”

A III. kerületi Pastrami Étterem – amelynek tulajdonosa Gerendai jó barátja, a séf pedig a Nudli séfjének barátja – jó kiindulópontnak bizonyult. A Nudli Pop-up Óbuda külön profilt kapott a Wolton, és egyelőre szűkített étlappal, biztonsági játékra megy. Friss tészták például itt nincsenek, csak azok a fogások, amiket a pesti egység kellő mértékben elő tud készíteni a budainak.

„Attól pop-up, hogy nem tudjuk, hogy sül ez el, nem ismerjük az igényeket, vagy hogy mennyire érjük utol a közönséget, azt sem tudjuk, hogy ez a limitált választék eléggé figyelemfelkeltő-e vagy sem.”

Jókuti azt mondja, ez egy próba, egyfajta igényfelmérés, de akár későbbi saját plusz egységek előfutára lehet.

Fotó: Sebestyén László

„A szektorban rengetegen elmentek komoly fizikai munkát végezni, kőműves segédnek vagy mosószert palackozni, hiszen a szakértelmükre most nincs igény

– de mi jó pár embert találtunk, akik őszinte lelkesedéssel akarnak magyar konyhát főzni és régi recepteket kutatni – mondja Jókuti arra, hogy korábban a Costes Csoport fine dininghoz szokott munkatársai készítették a Nudli magyaros tésztaételeit, de ma már ez nincs így. – A Costes Csoport munkatársait tudtuk tartani, amíg fontos volt, de ők már az újranyitásra készülnek. Így akik ma nálunk vannak, szinte kizárólag olyanok, akikre hosszú távon számítunk.”

Ez az új csapat most három új fogással akarja bizonyítani, hogy a klasszikus magyaros ételeket, amilyen a hortobágyi palacsinta vagy a csirkepaprikás nokedlivel, és az újításokat is érti. Utóbbira válaszuk a tépett kacsás, káposztás nudli. „Ez egy eddig nem létező étel, amit kitaláltunk, és a tapasztalatok alapján azt gondoljuk, hogy meg fog maradni” – szóval dolgoztunk vele, mondja Jókuti, hozzátéve, hogy legutóbb ma ebédelt belőle.

Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"