Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc exfelesége százmilliárdos cégvagyontól vált meg

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix. A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje.

A G7 cikke szerint idén májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

50 milliárdot vettek fel Magyarország osztalékkirály cégeiből

A tulajdonosi viszonyok átalakulásáról részleteiben még a cégbíróságnak sem számoltak be a cégek.

A Mészáros Építőipari Holdingnál márciusban tartottak egy közgyűlést, amelyen ugyan elvileg nem született döntés erről, de ezt követően írták át a cég alapszabályában úgy a tulajdonosi szerkezetet,

hogy a korábban Mészárosné birtokában lévő részvények volt férjéhez kerültek. A tranzakcióra azonban valószínűleg már hónapokkal korábban sor került, legalábbis erre utal, hogy a vállalat beszámolója szerint már 2020 végén sem volt tulajdonos Mészárosné.

Brutális osztalékot fizet a leggazdagabb magyar kirakatcége

A Talentis Groupnál még ennyi sem látszik. Ott csak a napokban leadott beszámolóból derül ki, hogy a céget is elérte a válás, igaz, később, mint az építőipari érdekeltségeket. Ezt a vállalatot ugyanis 2020 végén Mészárosék még ketten birtokolták fele-fele arányban, május 31-én azonban

Mészáros Lőrinc már egyedüli részvényesként döntött róla, hogy mi legyen a társaság 6,7 milliárdos nyereségének a sorsa.

Mindenesetre így az sem derül ki, hogy pontosan milyen formában kerültek ezek a cégek Mészáros Lőrinchez, kapott-e értük pénzt, és ha igen, mennyit a felcsúti milliárdos volt felesége. 

Az biztos, hogy nem kis összegről van szó, a Forbes összesítése szerint a Mészáros csoport a legnagyobb családi vállalkozás Magyarországon, a felcsúti Mészáros Csoport (Opus Global, Talentis Group, Talentis Agro valamint Status Capital és Fejér B.Á.L.) 252,3 milliárd forintra becsültük. 

Kelemen Beatrixnek mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése, amely azonban igazából sosem volt családi, a kezdetektől egyedül birtokolja.

Ez a Life- és OzoneTV-t is működtető Media Vivantis Zrt., amely tavaly már közel másfél milliárd forintos árbevételt, illetve 70 millió közeli nyereséget hozott össze.

Borítókép fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Oszd meg!