Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hon. Nickson Chilangwa, MP; Facebook

Brutális osztalékok a koronaév után: mely magyar cégek nyerték a legnagyobbat?

Csányi Sándor cégei inkább tartalékolnak, Mészáros Lőrinc és Szijj László viszont milliárdokat vett ki cégeiből.

A vállalkozások tőkereje, illetve sok állami megbízás – ezek tartották felszínen Magyarország legértékesebb, 100 százalékban magyar kézben lévő cégeit 2020-ban a koronavírus-járvány okozta válság közepette. A Forbes 2020 évi legértékesebb magyar cégeinek listavezetőit vizsgálva többen közel nullszaldós évet zártak, de akadtak, akik a nehézségek közepette is rekord nyereségre tettek szert, alapot képezve osztalékok kifizetésére.

Osztalékok: történelmi rekordok a koronaévben

Bár az építőipar is komoly ütést szenvedett a koronavírus-járvány miatt, ez nem törte meg a legnagyobb, főleg közbeszerzéseken taroló cégek, illetve cégcsoportok lendületét. A leggazdagabb magyarhoz, Mészáros Lőrinchez köthető cégek többnyire a hálózatukon belül mozgatták osztalékaikat, például a ZÁÉV Zrt. 7,1 milliárd forint osztalékot adott át a Talentis-csoportnak. Azonban Mészáros és családja közvetlenül profitált egy kifizetőhelyből: a Mészáros és Mészáros Kft. összesen 15,5 milliárd forint nyereséget termelt, a korábbi eredménytartalékból kiegészítve 15,7 milliárd forint osztalékot ki is fizetnek a tulajdonosnak – ahogy arról korrábban a Forbes is beszámolt.

A Duna Aszfalt is kifejezetten jó évet zárt 2020-ban, a 176 milliárdos bevételből 26 milliárd forint nyereség keletkezett. Ebből a Forbes listáján kilencedik leggazdagabb magyar, Szíjj László 7 milliárd osztalékra formált igényt, ami a második legnagyobb a vizsgált cégek tulajdonosai között.

Tiborcz István minden tavaly termelt nyereséget kivett ingatlanbefektető cégéből, a BDPST Zrt-ből, összesen 1,2 milliárd forintot. Korábbi üzlettársa, a Paár Attila tulajdonában álló WHB Kft. viszont ennél is erősebb évet könyvelhet el: közel megháromszorozta nyereségét (11,38 milliárd), amiből 5,675 milliárd osztalékot fizet a cég.

Története legnagyobb profitját, 17,4 milliárd forint nyereséget érte el tavaly a Market Építő Zrt.,

amiből Garancsi István, illetve a kisebbségi tulajdonos Scheer Sándor 5,7 milliárd forint osztalékra tart igényt.

Scheer Sándor, a Market társtulajdonosa. Fotó: Orbital Strangers

A Garancsi-birodalomban – a néhai Andy Vajna tulajdonát képező – kaszinók is tisztes, ha nem is rekordbevételt jelentettek (noha a komolyabb járványkorlátozások alatt is nyitva voltak az általuk működtetett budapesti kaszinók). A Las Vegas Casino Kft. (a Bár-Co-2 Kft. nyereségével kiegészítve) 8,295 milliárd forint osztalékot fizetett a Garinvest Project Zrt.-nek, igaz, az egyelőre nem határozott az összeg továbbosztásáról a két tulajdonos, Garancsi István és Szalay-Bobrovnicky Kristóf felé.

Balásy is tarolt

A Forbes családi listáján 23. helyen szereplő, 40 éves KÉSZ Holding a válságos évben is megkétszerezte nyereségét, a 2,5 milliárd forintból 1 milliárdot pedig osztalék kifizetésére fordított Varga Mihály tulajdonos.

Így néznek ki a legnagyobb családi cégek a koronavírus árnyékában: Mészáros, Csányi és Schmidt is a Forbes-listán

Ha meg is tört az elmúlt évek egyik legjobban fejlődő útépítő cégének lendülete, továbbra is nagy nyereséget hajt a Rencsár Kálmán tulajdonában álló Soltút Útépítő Kft. Bár a cég bevétele  jó 12 milliárddal 20 milliárd forintra mérséklődött, ez után is 6,2 milliárd adózott eredményt mutatott fel, amiből 5,5 milliárd forint osztalékot vett fel a tulajdonos.

Az elektronikai cikkek gyártása is felértékelődött 2020-ban, és bár komoly szállítási és alapanyagellátási nehézségek jellemzik a szektort, mégis ok feltétlen a panaszra: a 24. leggazdagabb Sinkó Ottó, valamint a 20. helyen szereplő Lakatos Péter tulajdonában álló Videoton Holding a 17,2 milliárd forintnyi tavalyi nyereségéből 8,6 milliárdot oszt szét a részvényeseknek a tulajdoni hányaduk alapján. A társaság nagyrészvényese a 10. leggazdagabb magyar, Széles Gábor.

A kormányzati hirdetéseket és plakátokat gyártó reklámcég, a New Land Media Kft. bevétele 2019 után ismét meghaladta a 70 milliárd forintot, Balásy Gyula tulajdonos 3 milliárd forint nyereség után 2,282 milliárdos osztalékot vehetett fel.

A 2020. év legnagyobb nyertesei kétséget kizáróan a kórházi lélegeztetőgépek beszerzésében közreműködő cégek, közülük is a Fourcardinal Tanácsadó Kft.

Az Mfor is utánanézett, hogy cég ezer gyógyászati eszköz beszerzésével 49,5 milliárd forint bevételre tett szert, szemben a 2019-es szerény 229 milliójával. A nyereség ennek köszönhetően kiugró, 15,9 milliárd forint volt, amiből 15,4 milliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok. Az összeg 90 százaléka Nagy Beatrixot, a fennmaradó része a Silk Road Fund Zrt.-t illeti. Hazai viszonyok között is példátlan, hogy a Forbes 100 legértékesebb cégének listáján soha nem szereplő cég egyik évről a másikra az egyik legnagyobb osztalékkifezővé válik, akár több évtizede működő cégeket lekörözve.

Élet az állami lélegeztetés nélkül

A járvány alatt nem leglepő módon jól teljesített a Forbes leggazdagabb magyarok listájának 21. helyén szereplő Zettwitz Sándor és családja vállalkozása, az orvosdiagnosztikai gépeket forgalmazó 77 Elektronika Kft., illetve a 77 Ing Kft., amiből a család 4 milliárd forint osztalék felvételére jogosult.

Nem volt ilyen jó éve a Kravtex Kft-nek, ami a bevételeinek közel 60 százalékos visszaesését kellett elkönyvelnie, 7,6 milliárd forint folyt be a kasszába a gépgyártó cégnél. A keletkezett 2 milliárd forintos nyereségből 1,9 millárdot fizet ki a cég a Krankovics családnak.

Vezető német céget vett a magyar 77 Elektronika

A Kasza Lajos és családja tulajdonában álló Jász-Plasztik Kft. is eredményes éven van túl, ugyanakkor a 14,2 millárd forintos nyereség nagy részét a vállalkozásban hagyták, 1 milliárd osztalék vehető fel.

A legnagyobb cége nyerességessége ugyan többnyire megmaradt, ugyanakkor tanulságos képet fest az osztalékkifizetések összképe.

Azok a cégek, melyek jelentős állami megrendelésekkel rendelkeztek, messze meghaladták a többiek nyereségi és osztalékfizetési kilátásait.

Tartalékos üzem

A második leggazdagabb magyar Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Hungerit Zrt. mindössze 220 millió forint osztalékot fizetett a Hungerit Holding Kft. felé. Más Csányi-érdekeltségben nem történt osztalékfizetés. Feltételezhetően befektetési célra tartalékolnak, mert a Bonitás 2002 Zrt. egyébként 63 milliárdnyi, egyéb részesedéseiből származó bevételt könyvelhetett el 2020-ban.

Oszd meg!