tengerpart nő csaj
Üzlet

Zöld zónába került Magyarország, turistamágnes tengerpartok nyílnak meg a nem védett utazók előtt

Ács Gábor
2021. június 18. 3 perc olvasás

Kevesebb mint három hónap alatt lett Magyarország az egyik legdurvábban fertőzött államból az egyik legtisztább.

Heti járvány-összefoglalóinkban folyamatosan követtük Magyarország útját a járványcsúcsig, majd a gyors megtisztulásig. Két hete már cikkünk címében is érdekes kérdésként merült fel, hogy a nagyon szigorú kritériumokhoz kötött zöld zónába tud-e kerülni az ország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványtérképén, ma megjött a válasz. Összejött a zöldülés, de csak azért, mert időközben enyhítettek a kritériumokon. (A címben feltett másik kérdésre is megjött időközben a válasz: mégis oltják a 12-15 éves korosztályt.) 

Egészen a múlt hétig az előző két hét százezer lakosra vetített új fertőzés számának 25 alatt kellett lennie ahhoz, hogy 4 százalékosnál jobb pozitív tesztarány mellett a zöld zónába jusson egy ország, mi ennél a múlt héten is valamivel magasabbat produkáltunk. Az új rendszerben viszont már 50 alá elég menni a legjobb besoroláshoz, ezért zöldült be hirtelen nem csak Magyarország, de fél Európa. Két hete még így nézett ki a járványtérkép.

Most meg így, a sötétvörös teljesen eltűnt és vörös folt is alig maradt.

Ehhez persze az is kellett, hogy a sárga zóna kritériumai is enyhültek. 

A zöldbe kerülés azonnali következménye, hogy két népszerű nyári úticél ország is megnyílik a nem védett magyar turisták előtt. Horvátország szabályozása olyan, hogy a zöld zónából érkezők szabadon beutazhatnak, semmilyen igazolás nem kell. Emellett Spanyolország is az ECDC-térkép alapján állítja össze a kockázatos államok listáját. Amelyik uniós ország lekerül erről, onnan szintén szabaddá válik a beutazás bárkinek. Ez meg is történt a mai napon, a változás pedig jövő hétfőtől lép életbe. Tehát akkortól a nem védettek is korlátozások nélkül (se teszt, se karantén) utazhatnak Magyarországról Spanyolországba.

A zöld zónába lépéssel befejezzük a heti járvány-összefoglalók közlését. De abban nem vagyunk biztosak, hogy nem kell majd újraindítanunk a sorozatot. Az európai járványgörbe továbbra is szépen konyul lefelé, de a delta variáns angliai terjedése óvatosságra intő jel: az egyik legjobban átoltott országról van szó.

Bízzunk benne, hogy a portugál felfutás is csak egy utolsó huplit okoz a görbén, őszre már a közel teljes átoltottság miatt nem marad esélye a vírusnak a nagyobb rombolásra Európában.