Kép: Oliver Niblett // Unsplash
Fotó: Kép: Oliver Niblett // Unsplash
rövid hír

Több mint 800 ezren haltak meg a koronavírusban Amerikában

Forbes
2021. december 15. 2 perc olvasás

Lassul az oltásprogram és az omikron is közbeszólt – átlépte a nyolcszázezret a koronavírusban elhunytak száma az Egyesült Államokban. Már több mint 50 millió fertőzöttnél jár az ország, írja a Business Insider.

61 százalékos átoltottsággal néz szembe Amerika a járvány legújabb, ötödik hullámával. A covid-19 kezdete óta már több mint 800 ezer állampolgára hunyt el a vírusban, jelentette be a Johns Hopkins Egyetem.

A nem éppen kellemes rekord egy nappal az 50 millió fertőzött mérföldkövének átlépése után érkezett.

Hiába az oltások széleskörű elérhetősége, többen haltak meg 2021-ben, mint 2020-ban: míg tavaly 385 ezer halott volt, az idei számok már elérik a 410 ezret, és még nincs vége az évnek.

Az Egyesült Államok járványügyi szerve, a CDC szerint az emberek csak 27,2 százaléka vette eddig fel az ismétlő oltást.

Pedig kutatások szerint a harmadik oltás lehet a válasz az omikronos fertőzések súlyosbodásának elkerülésére. A CDC szerint a vakcinát nem beadató személyek tizenegyszer nagyobb eséllyel halnak meg a vírusban, a halálesetek túlnyomórészt az oltatlanok körében magas. Emiatt sürgetik a lakosságot, hogy vegyék fel a vakcinát.

Habár elszomorító adat a 800 ezer halott száma, ezzel az Egyesült Államok a lakosságarányos halálozások nem túl pozitív listáján még a Top 20-ból is kimarad: 100 ezer főre vetítve 241 halálozás jut, ezzel 21. az országok között. Magyarország a listán több mint 37 ezer halottjával a negyedik a világon, itthon 100 ezer főként 380-an haltak meg a vírusban.

Borítókép: Oliver Niblett // Unsplash