Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Jantine Doornbos // Unsplash

Univerzális sebességlimittel látja el a Volvo az autóit, hogy ne legyen annyi baleset

A 2020-tól gyártott Volvo-modellek beépített sebességkorlátozással érkeznek: hiába bír az autó többet, 180 km/h-nál nem gyorsul majd tovább – írja a The Guardian.

A Volvo pusztán a biztonság miatt hozta meg ezt a különös döntést: a gyártó szerint így kevesebb halálos baleset lesz az utakon. Ez a sebesség egyébként még mindig magasabb a legtöbb uniós ország 120–130 km/h-s korlátozásánál, a Volvo pedig kiemelte, hogy az általuk gyártott rendőrautók végsebességét nem korlátozzák majd.

„Bár a sebességkorlátozás nem jelent gyógyírt az összes problémára, megéri, ha legalább egyetlen életet meg tudunk menteni” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo elnöke, majd hozzátette: a gyártónál bíznak abban, hogy ez a húzás bedobja a közbeszédbe a gyári sebességkorlátozás elterjedését.

A cég egyben azzal is kísérletezik, hogyan lehetne GPS-szel ellenőrizni az autók mozgását, hogy vész esetén akár automatikusan, távolról is csökkenthessék azok sebességét.

Kép: Jantine Doornbos // Unsplash

Oszd meg!