rövid hír

Összevissza beszélnek az ukránok a NATO-csatlakozásukról

Forbes
2022. február 14. 2 perc olvasás

Szavakban mindenki békét akar az ukrán-orosz határon, de egyre nehezebb kitalálni, mit gondolnak valójában a felek. Ha Ukrajna lemondana a NATO-csatlakozási terveiről, az oroszok minden bizonnyal megnyugodnának. Úgy néz ki azonban, hogy ez túl nagy áldozat lenne.

Oroszország bár 100 ezer katonát állomásoztat az ukrán határon, állítja, nem készül megtámadni nyugati szomszédját. A nyugati országok egyre kevésbé hisznek Vlagyimir Putyin orosz elnök béke melletti elkötelezettségében, ezért sorra hozzák ki állampolgáraikat Ukrajnából.

Joe Biden amerikai elnök leszögezte, kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, de „más forgatókönyvekre is felkészült”.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió „bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet”. Moszkva azonban tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját. Az amerikaiak szerint Oroszország légicsapással kezdheti az Ukrajna elleni támadást.

Washington felkészült arra is, hogy Putyin elindítja az inváziót

Ukrajna: feladjuk a NATO-csatlakozást. Vagyis nem

Mindeközben – bár a nyugati szövetségi rendszer folyamatosan támogatásáról biztosítja az ukránokat – az ország képviselői néha nehezen követhető nyilatkozatokat tesznek.

Ukrajna londoni nagykövete, Vadim Prisztajko előbb azt mondta egy BBC-nek adott interjújában, hogy készek „rugalmasak lenni” az ország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, ha ez a béke ára. Nem sokkal később azonban már – szintén a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a Ukrajnának alkotmányban rögzített kötelessége a NATO-csatlakozás, és a „NATO készültségétől függ”, hogy befogadja-e Ukrajnát.

Sorsdöntő szerda jöhet

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdára találkozót kezdeményezett az orosz vezetéssel, miután az orosz kormány nem válaszolt a hivatalos megkeresésére, amelyben a keleti szomszéd csapatösszevonási szándékairól kérdezett.

Szerdán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítésével ülhetnek egy asztalhoz a felek. Mivel a Bécsi Dokumentumot Oroszország is aláírta, ezért ott válaszolnia kell az EBESZ-tagok kérdéseire a katonai céljairól.

Kubela szerint ha az oroszok komolyan gondolják az EBESZ-országok közti biztonsági kérdéseket, átláthatóan kell cselekedniük. Ugyanakkor Volodimir Zelenszki ukrán elnök arról beszélt, hogy nem lát egy napokon belül bekövetkező orosz invázióra bizonyítékot, és óva intett a pánikkeltéstől.

Borítókép: Ukrán kormány / Wikimedia