Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újra érezzük a balatoni lázat – Elképesztően pörög a nyaralópiac

Elérte a lakáspiaci fellendülés a nyaralók piacát is. Van, ahol akár 10 százalékot meghaladó áremelkedésre is számíthatunk a következő hónapokban, derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Élénk az érdeklődés a Balaton-parti nyaralók iránt, elsősorban a keleti medencében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon. Az érdeklődők nagy része új építésű társasházat venne, természetesen minél közelebb a vízparthoz. Az érdeklődők nem bánják, ha a zsebükbe kell nyúlniuk, körülbelül a fővárosi új építésű lakásokkal megegyező négyzetméteráron nézelődnek (ez a vízparti ingatlanok esetében 1 millió Ft/m2, a távolabbiak esetében 500–600 ezer Ft/m2).

Az Otthon Centrum elemzése alapján a keleti medence egyes részein akár 10 százalékot meghaladó áremelkedésre is számítani lehet a következő hónapokban, így aki szemezget a balatoni nyaraló gondolatával, jobban teszi, ha nem vár tovább.

A nyugati medencében kisebb a pezsgés. A déli parton lévő Balatonlellén akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, mint keletebbre, pedig csak fél órával több az út ide Budapestről, mint Siófokra.

A legtöbb új apartman is a keleti részen épül, Balatonfüred és Siófok a legnépszerűbbek. Az Otthon Centrum újlakás-piaci felmérése alapján a két városban összesen 28 projektben több mint 900 lakás épül éppen, Siófokon 700, Balatonfüreden 210. Siófokon az árak 450 ezer Ft/m2-től indulnak, a vízpart mellett ez a szám eléri az 1 millió forintot, Balatonfüreden ugyanez 500 ezer és 1,2 millió forint körül jellemző.

A nyugati medencét is érintik a fejlesztések, igaz, a keletinél kisebb mértékben. A legtöbb új lakás Balatonlellén, Fonyódon és Keszthelyen épül.

Használt ingatlanok

Balatonfüred és Siófok a használt ingatlanok piacát is uralják, Füreden az elmúlt időszakban használt családi házak négyzetméterára meghaladta a 250 ezer forintot, Siófokon ugyanez 243 ezer forint.

A nyugati medence felé haladva csökken a családi házak négyzetméterára, a legtöbb településen 150 ezer Ft/m2 körüli árak jellemzőek, Badacsonyon és környékén ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt meghatározó.

A társasházi lakások tömegesen csak Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő, ezek esetében a családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tapasztalható az elmúlt hónapokban. Amíg Siófokon és Füreden 400 ezer Ft/m2 fajlagos áron már lehetett lakást vásárolni, Keszthelyen ugyanerre átlagosan mindössze 200 ezer Ft-ra volt szükség négyzetméterenként.

 
Az Otthon Centrum által eladott legdrágább balatoni lakása 2018 első negyedévében 55 millió forintért kelt el. A hétszobás nyaraló az északi parton található, pár lépésre a tótól.
Oszd meg!