Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Max Langelott / Unsplash

Újabb lendületet vett az építőipar: vidéken nagyon felpörgött a lakásépítés

Budapesten stagnál az eladó új lakások száma, a megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban viszont jelentős a növekedés.

A márciusi 1,4 százalékos növekedéshez képest áprilisban már 14,2 százalékkal nőtt éves szinten az építőipar áprilisban az Ingatlan.com elemzése szerint.

A lakásépítéseket magában foglaló építkezéseknél áprilisban 7, az év első négy hónapjában pedig 15,2 százalékos volt az emelkedés, derül ki a cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várható volt, hogy az építőipari termelés idén idén tavasszal felpörög:

a beruházási kedv továbbra is magas, az ágazat teljesítményének csak a munkaerőhiány szab határt.

Az év első négy hónapjában több mint 1100 többlakásos társasház kapott építési engedélyt, ami négyéves csúcsot jelent, éves összevetésben pedig 11 százalékos növekedést. Balogh László szerint ez azzal magyarázható, hogy a beruházók igyekeznek minél előbb engedélyt szerezni, és a kivitelezést gyorsan megvalósítani, hogy át tudják adni az új lakásokat 2019 végéig – eddig van érvényben ugyanis a jelenlegi szabályok szerint az öt százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcs.

Az építkezési láz többéves távlatban is jól látható, 2014 óta minden év első négy hónapjában növekedett a többlakásos épületekre kiadott engedélyek száma. Az idei 1100 engedély több mint négyszerese a 2014-es szintnek.

Jönnek a kész lakások is

Az elmúlt években megkezdett beruházások keretében megépített új lakások sorra jelennek meg a piacon. Az Ingatlan.com adatai szerint idén március közepétől június közepéig országszerte 15 százalékkal nőtt az eladó új lakások száma éves összevetésben.

Míg Budapesten stagnált az eladó új lakások száma, a megyeszékhelyeken 43 százalékos, a vidéki nagyvárosokban 12 százalékos volt a növekedés.

Idén és jövőre összesen legalább 30–35 ezer lakás készülhet el. Ezek árának alakulása az Ingatlan.com szerint még kérdéses, a kereslet erős, de a vásárlóerő korlátot szabhat az emelkedésnek. Emelheti viszont a lakásárakat az építőanyagok drágulása, valamint a munkaerő-és kapacitáshiány.

Ez utóbbi Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development vezérigazgatója szerint is nagy gond. Az elmúlt két évben a cég tapasztalatai szerint 40–45 százalékkal emelkedtek az építőipari árak. A kapacitáshiány megnyújtotta a kivitelezési időszakot, egy átlagos irodaház 23–24 hónap alatt készül el, az építőipari boom előtt ez mindössze 18–20 hónapot vett igénybe a cég sajtóközleménye szerint.

Az építőiparban dolgozók összlétszámának csökkenése viszont megállt, bár az egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest továbbra is 60 ezren hiányoznak a szektorból.

A Futureal arra számít, hogy idén jelentősen mérséklődik az az árnövekedés dinamikája, jövőre pedig az apadó uniós források, az állami megrendelések csökkenése és az új lakások áfakulcsa körüli bizonytalanság visszafordítja az áremelkedési trendet.

Borítókép: Max Langelott / Unsplash

Építkezés a szomszédban: mit vagyunk kötelesek eltűrni?

Továbbra sem kell sokat várnunk, ha panellakást akarunk eladni

Oszd meg!