Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakas

Továbbra sem kell sokat várnunk, ha panellakást akarunk eladni

Tovább csökkent idén a panellakások forgási ideje, átlagosan 66 napig tart, míg vevőre talál egy lakás az országban. A fővárosban jelentősek a különbségek, Budán és a pesti peremkerületekben mindössze 55 nap a várakozási idő, a pesti belső kerületekben viszont átlagosan 2,5 hónap.

Az Otthon Centrum elemzése szerint tovább csökkent a panellakások forgási ideje. A 2018-ban értékesített (házgyári technológiával épült) lakások átlagosan 66 nap alatt keltek el, ami mindössze négy nappal több, mint a 2015-ben mért rekord alacsony átlag. Ugyanakkor jelentősek a különbségek nemcsak országosan, de a fővároson belül is:

Budán és a pesti peremkerületekben az országos átlagnál 11 nappal kevesebb idő (mindössze 55 nap) alatt eladhatunk egy lakást, a pesti belső kerületekben, különösen a 13. kerületben ugyanez két és fél hónap.

Az ok az árakban keresendő, a belvárosi kerületekben a panellakások átlagára elérte idén a 24,5 millió forintot, a peremkerületekben a lakások átlagára „csak” 20 millió forint.

A vidéki városok esetében a város méretével arányosan csökken az értékesítési idő. Az 5–25 ezer fős városokban átlagosan több mint 100 nap, de a 25–50 ezer fős városokban is 88 nap kellett egy panel eladásához. A legalább 50 ezer fős városokban már átlagosan 60–62 nap alatt meg lehet szabadulni egy lakástól.

Az értékesítést jelentősen megrövidíti, ha egy épület korábban részt vett a panelprogramban: az ilyen lakások esetében az értékesítési idő országos átlagban 53 nap, a panelprogramban részt még nem vevő lakásoké 69. Akkor is egyszerűbb eladni egy lakást (körülbelül 1 héttel), ha az nem a földszinten, illetve nem a tizedik emeleten helyezkedik el.

A családi házak értékesítési ideje jellemzően a téglalakások értékének a duplája, átlagosan 209 nap alatt kelnek el az országban.

Ez bő két héttel több, mint a tavaly mért átlagérték, amit az magyaráz, hogy a piaci környezet, a növekvő árak hatására olyan lakásokat is sikerült eladni, amelyek eddig nem keltek el.

Ennek ellenére néhány helyen csökkent a családi házak értékesítési ideje, például a budai kerületekben és az agglomerációban, ahol az értékesítési idő két héttel csökkent a tavalyi értékhez képest (jelenleg 175 nap). Vidéken hasonló mértékű a csökkenés, átlagosan 188 nap az értékesítési idő.

Oszd meg!