Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Újabb lapokat vett Mészáros Lőrinc – ezúttal Puch Lászlótól

Mészáros Lőrinc kiadóvállalata újabb újságokat vett, most egykor az MSZP gazdasági hátországáért felelős Puch László nagyvállalkozótól. 

Frissítés: gyakorlatilag a teljes vidéki nyomtatott sajtó Mészároshoz került – a Bors bulvárlappal és a Magyar Időkkel együtt. 

Újabb gigaüzlet: minden vidéki napilap Mészáros Lőrincé lett, eladományozza médiacégeit

A politikai napilappiacra fókuszál és megválik a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadótól a Horizont Handels und Industrie AG – tudatta a Forbes.hu szerkesztőségével közleményben a társaság. A Puch László érdekeltségébe tartozó osztrák vállalaté a XXI. század Média Kft., mely a szeriőz napilappiacon vezető Népszavát adja ki. A vevői oldalon Mészáros Lőrinc áll.

A Mezőgazda Kiadó portfóliójába tartozik többek között egy mezőgazdasági szakkönyvkiadó, a Diéta és Fitnesz című életmód magazin, a Vidék Íze gasztronómiai havilap és a vidék családi hetilapjaként ismert Szabad Föld. A széles skálájú portfóliót a Mediaworks vásárolta meg.

A Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. 2016-os forgalma a 200 millió forintot sem érte el, de tavaly nagyon meglódult a szekér, közel 1,5 milliárdos forgalom mellett 144 milliós profittal zárt a társaság.

A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A 2017-ben megtáltosodó kiadó 227 milliós EBITDA-val zárt (a 2016-os 30 milliós negatív érték után), saját tőkéje pedig 42 millió forintról 1 milliárd fölé hízott egyetlen év alatt. A cég tavaly leadott kiegészítő mellékletében annyi szerepel, hogy a tulajdonos 990 millió forinttal megemeli a jegyzett tőkét – azt nem részletezték, hogy erre miért került sor.

„A Mezőgazda egy vegyes profilú kiadó, a jövőben azonban kizárólag a politikai lappiacra szeretnénk összpontosítani és pozíciónkat ott tovább erősíteni” – mondta Puch László, a Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosa a döntés hátteréről.

A Mediaworks-öt a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei holdingcég, az Opus Global Nyrt. nemrég adta el a szintén Mészáros tulajdonában lévő Talentis Groupnak. Mint akkor közölték, az üzleten a 10 milliárdos vételárral az Opus 3 milliárdos hasznot realizált. Az ügylet része annak, hogy a szintén tőzsdén jegyzett Mészáros-holding, a Konzum összeolvad az Opusszal, a két cég portfólióját igyekeznek minél inkább “kitisztítani”, a Mediaworks pedig bár jelentős eléréssel rendelkezik (például a vidéki napilappiac közel 70 százaléka is a kezükben van), a kiadóvállalat mérlege meglehetősen nagy hitelekkel terhelt, állami hirdetések nélkül nem állna meg a lábán. Logikus lépés volt, hogy kiszervezték az Opus alól. A mostani tranzakcióval Mészáros médiaipari érdekeltségei tovább gyarapodtak

 

Borítókép: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu 


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK 

“Ne a pénz, vagy a hatalom legyen a legfontosabb” – 5 erős gondolat Böjte Csaba testvértől

Oszd meg!