Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Karsten Würth / Unsplash

Újabb durva korlátozások, pár nap múlva leállhat az élet Európában a koronavírus miatt

Pénteken és szombaton is sorra jelentették be az európai államok az újabb és egyre szigorúbb intézkedéseiket a koronavírus megfékezésére. Azzal, hogy hétfőtől Spanyolország is lényegében karanténba teszi magát, áttörni látszik egy újabb gát: illúziónak bizonyult, hogy Olaszország elszigetelt góc maradhat Európában.

Ezt a cikket március 14-én publikáltuk. Mivel a koronavírus-járvány miatt a helyzet napról napra változik, lehet, hogy ez ebben a cikkekben foglaltak már elavultak.

Amikor Németországban egy ismert infektológus másfél hete azt javasolta, hogy mindenki vonuljon két hetes karanténba, sokan kinevették, a legfertőzöttebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália egészségügyi minisztere pedig azt válaszolta, hogy az eltúlzott intézkedésekkel csak hisztériát keltenének. Németország ma is le van maradva a többi ország mögött, Angela Merkel távozóban levő kancellárként nem akar hatalmat gyakorolni, nyoma sincs az olyan fontos személyes döntéseknek, mint például a 2015-ös menekültválság idején. Lényegében minden döntést delegál, a korlátozásokról, bezárásokról pedig tartományi szinten döntenek össze-vissza. A sofőrök védelmében bevezették a hátsóajtós felszállást a berlini buszokon, de komolyabb utazási korlátozás nincs,

pedig Olaszország és Spanyolország után Németország látszik a harmadik számú komolyabb járványgócnak. Nem meglepő, hogy a hétvégén egyre többen követeltek szigorúbb intézkedéseket az országban.

Főleg, hogy szinte mindenhol máshol komolyra fordult a helyzet. Az egyértelmű cél az, hogy minimalizálják az emberek találkozását, ugyanis az elkülönülés látszik az egyetlen biztos módszernek a vírus kordában tartására. Egyre több országban zárják be az oktatási intézményeket és a szórakozóhelyeket, valamint tiltják be nem csak a nagy létszámú rendezvényeket, hanem lényegében mindet. Egyre többen tartanak a teljes karantén felé azzal, hogy bezárják az élelmiszerüzleteken és patikákon kívül a boltokat, minimális nyitva tartást engednek, vagy csak kiszállítást engedélyeznek az éttermeknek. A legnagyobb eltérések a beutazás kezelésénél vannak: néhány országban csak Kína, Korea, Irán és Olaszország felől tiltják a beutazást (plusz Izraellel Magyarország is ilyen laza), másoknál jóval hosszabb a lista, több ország minden érkezőt kéthetes karanténra kötelez, de egyre többen gyakorlatilag teljesen lezárják az országhatárukat a bejövő személyforgalom előtt.

A legfrissebb konkrétumok:

  • Spanyolország hétfő reggeltől lényegében követi Olaszországot a karanténba, mindenki otthon marad, csak a legszükségesebb dolgokért mozdulhatnak ki az emberek.
  • Csehország és Szlovákia után Lengyelország és Norvégia is lezárja reptereit, csak a saját hazatérő polgáraikat engedik be.
  • Franciaországban szombat éjféltől bezárnak minden nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységet, a kimondott cél, hogy a minimálisra csökkentsék az emberek mozgását.

Míg a francia miniszterelnök azzal indokolta a szigorításokat, hogy simán kérésre az emberek nem voltak elég elővigyázatosak, Angliában még mindig úgy gondolják a döntéshozók, hogy elegendő az emberek felé javaslatokat megfogalmazni például arról, hogy ha lázasak, akkor egy hétig maradjanak otthon. Még úgy gondolják a szakemberek, hogy náluk más a járvány, mert korábban kezdődött, mint Olaszországban, és sokkal lassabban terjedt. De ezer fertőzött felett már kevésbé tűnik nyugodtnak a közvélemény és Magyarországhoz hasonlóan ott is az ellenzéki pártok követelnek komolyabb megelőző lépéseket.

Az biztosnak látszik, hogy az Európán belüli utazás napokon belül minimálisra csökken, mivel az elmúlt napokban kiderült: nulla közeli óvintézkedésekből tudnak országok pár nap alatt eljutni a legkomolyabb tiltásokig, azonnali forgalmi korlátozásokig. Az európai nemzeti légitársaságok szinte kivétel nélkül országuk kormányát pumpolják segítségért, mivel pár héten belül komoly likviditási gondjaik lehetnek. A legnagyobb veszélyben levő Norwegiannek inkább napjai lehetnek hátra, ha nem kapnak mentőfinanszírozást.

Az pedig, hogy teljesen leáll-e az élet a kontinensen, attól függ, hogy Németországban és az Egyesült Királyságban bevezetnek-e szigorításokat. A vírus terjedését illetően a friss adatok egyik országban sem biztatóak, a hét második felében is egyre meredekebben nőtt a friss fertőzöttek száma.

Borítókép: Karsten Würth / Unsplash


“Előrejutásod az életben a gondolataiddal kezdődikés azokkal is végződik.”