F1! Zsír!

Ritkábban csöng a telefonom, mint azt sokan gondolják, de ha hívnak, eléggé kiszámítható, hogy ki mit akar tőlem. A legtöbben be szeretnének kerülni az újságba, néhányan kimondva-kimondatlanul rögtön fel a címlapra. Ritka, de […]

Bővebben

Magyarország, gyárország – Térképen mutatjuk az ország legnagyobb magánberuházásait

Idén először állítottuk össze a Forbes Beruházási listát az elmúlt egy évben induló legnagyobb magánberuházásokkal. Böngészhető térképre tettük, mit lehet tudni a legnagyobbakról.

Közreműködött: Bánáti Anna

A novemberi magazinban összeszedtük az összes 10 milliárd feletti magánberuházást, ami 2017. szeptember óta indult az országban. Ha megnézzük ezeket az óriásberuházásokat, kiderül, hogy dübörög az újraiparosítás:

az óriásberuházások közel felénél gyártóüzemet építenek.

Második helyen az ingatlanfejlesztések szerepelnek, ezt követően a logisztikai központok következnek. Három élelmiszeripari beruházás is felfért a listára, kutatás-fejlesztés azonban csak kettő projekthez köthető: Kőbányán a Bosch épít új fejlesztőközpontot, míg Veszprémben a gyártókapacitás-bővítéséhez kapcsolódóan a kutatólaborját is bővíti a Valeo. A logisztikai és ingatlanfejlesztések egy kivétellel a főváros környékére koncentrálódnak, de a legnagyobb beruházásért a Tisza-partig kell menni.

Ezeket most felpakoltuk egy böngészhető térképre: az egyes beruházások ikonjára kattintva meg lehet tudni, mi épül, ki építi, mennyiből és milyen céllal. Kellemes böngészést!

A módszertanról

A listára olyan beruházások kerültek be, melyeknek a beruházási értéke az elérhető információink szerint legalább 10 milliárd forint, és 2017. szeptember és 2018. október között elindultak, tehát nemcsak bejelentették, hanem elkezdték a munkálatokat vagy letették az alapkövet. Ezért nem szerepel többek között a BMW debreceni gyára, de így maradt ki az Agora Budapest, melynek első üteme 2017 első félévében kezdődött, a második ütemnek pedig 2019-ben állnak neki.

A lista még több infografikával a novemberi számban!

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő