Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új magánkórházat nyitnak Kelenföldön, felvásároltak két klinikát – Ki áll a Doktor24 mögött?

Erős terjeszkedésben van, és piacvezetői pozícióra hajt a Doktor24 Csoport. Megvásárolták Béres doktor Tatai Kastélypark Klinikáját és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet, két külföldi tőkealaptól még éppen a koronajárvány miatti bezárások előtt bevontak nagyjából 3,5 milliárd forintnak megfelelő befektetést, és nem fújták le a korábban már eltervezett magánkórházuk felépítését sem. Bemutatkozott a teljes befektetői és menedzsment csapat, és bemutatták ambiciózus terveiket is.

„Március 16-án elutaltuk a pénzt, március 23-án be kellett zárni mindent, befektetőként ez furcsa érzés volt”

– mondta Bill Watson, a Doktor24 Medicina Zrt. egyik friss befektetője, a Value for Capital (V4C) managing partnere. Bill Watson videóüzeneteben jelentkezett be a Doktor24 csoport kedden tartott sajtótájékoztatóján, hogy elmondja cége magyar magánegészségügyi szektorba való befektetésének hátterét. „Természetesen azért nem estünk kétségbe, és a karantén ideje alatt magamon is megfigyeltem, hogy az ember többet foglalkozik az egészségével, tehát egyáltalán nem bánom, hogy ide fektettük a pénzt. Egyébként is hosszú távon gondolkozunk, van például olyan cég a portfóliónkban, amit már tíz éve tartunk.”

A kanadai születésű, amerikai állampolgársággal rendelkező és Párizsban élő Watson a V4C három partnerének egyike. A tőkealap mögött további befektetőként olyan nemzetközi szervezetek is állnak, mint például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vagy az Európai Beruházási Alap, és az egyik kiemelt terület, ahol évek óta fantáziát látnak, az az európai átlagnál nagyobb növekedést mutató regionális magánegészségügyi szektor. Lengyelországban és Romániában már van befektetésük, utóbbiban a MedLife egy olyan eleme a portfóliónak, amely Watson szerint hasonlítható a Doktor24-beli – egyébként első magyarországi – befektetésükhöz. Amikor a Medlife-ban tulajdonrészt vettek, az is egy erősen bukaresti fókuszú magánszolgáltató volt, mára országos elérésű szereplővé nőtte ki magát.

„A Doktor24-gyel hasonló terveink vannak, piacvezető, országos elérésű, komplex egészségügyi szolgáltatót építünk.”

Nem a V4C az egyetlen nemzetközi tőkealap, amely közvetlenül a koronajárvány itteni elharapózása előtt beszállt a Doktor24-be. A 80 millió eurót kezelő Ananda Impact Ventures a kontinens legnagyobb impact alapjának mondja magát (olyan alap, amely társadalmilag vagy környezetvédelmi szempontból fontos célt is támogat a befektetésével), és ez az első befektetése Kelet-Európában. Johannes Weber, az alap Budapesten élő társalapítója azzak indokolta szerepvállalásukat, hogy ők is nagy potenciált látnak a magyarországi magánegészségügyben, és szimpatizálnak a Doktor24 stratégiai elképzeléseivel. „Sokak által megfizethető szolgáltatást, fizikailag is könnyen elérhető rendelőket és átlátható működést szeretnénk, nem csupán a legfelső félszázaléknak szeretnénk ellátást nyújtani” – mondta.

A két nemzetközi tőkealap tehát konzorciumban fektetett be összesen 10 millió eurót – nagyjából 3,5 milliárd forintot – a Doktor24-be, és így ketten együtt meghatározó kisebbségi (50 százalék alatti) tulajdonba kerültek. A szerény többség továbbra is a cégcsoport magyar tulajdonosaié: 3 nagy- és 3 kistulajdonos kezében van – utóbbiak a Doktor24-nél dolgozó vezető orvoskollégák. A nagyobb tulajdonosok között Kóka János volt SZDSZ-es politikus és üzletember a legismertebb, ő az igazgatóság elnöke. Mellette szintén meghatározó része van Lancz Róbertnek, a Doktor24 Medicina Zrt. vezérigazgatójának, és Skorán Ottónak, Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet stratégiai igazgatójának. 

Megvették a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetet

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet ugyanis az egyik frissen akvirált tagja a cégcsoportnak. Mint Skorán Ottó (egyébként kardiológus doktor) elmondta, a 13 éve magánkézben – az egykori állami kórház vezető orvosai által – működtetett intézmény másfél éve kezdett befektető után nézni. A fő motivációjuk a már akkor is súlyos orvoshiány volt, és az emiatt elindított telemedicinai fejlesztések szükségessége.

Teljesen véletlen, hogy a befektetőkeresés és a fejlesztések a koronajárvány küszöbén értek be, és hogy amikor a legnagyobb szükség volt arra, hogy átállítsák a rendszereiket a profi távkonzultációra, akkor erre már fel voltak készülve.

„72 óra alatt alkalmazkodni tudtunk az új helyzethez, és pillanatok alatt éveket ugrottunk előre a fejlesztésben tulajdonképpen a járványhelyzetnek köszönhetően”

– mondta Skorán Ottó. Aminek a legpozitívabb hatása pedig egyértelműen az volt, hogy a fizikai rendelést kihagyni kényszerülő beteg kisgyerekeket továbbra is tudták kezelni, az állapotukat stabilan tartani, és senkit nem kellett közülük kórházba küldeni. 

Övék a Tatai Kastélypark is

Ugyancsak a közelmúltban került a Doktor24 cégcsoportba az ország talán leghíresebb – és legnagyobb közfinanszírozott – ortopédiai, végtagsebészeti klinikája, a Béres doktor által alapított Tatai Kastélypark Klinika. A Béres György és családja által 85 százalékban tulajdonolt, 2007 óta működtetett – élsportolókat, olimpikonokat, táncművészeket és persze civil betegeket gyógyító – klinika utódlási dilemmában volt. Miután családon belül nem volt, aki átvegye az intézményt, 73 éves alapítója szerette volna jó kezekben tudni az életművét, és végül ő is a Doktor24 mellett döntött.

„Innentől nekem ez már jutalomjáték”

– mondta Béres György szintén videón bekapcsolódva Tatáról, ugyanis teljesen nem távolodik el saját kórházától. Sőt, ő lesz a Doktor24 Kelenföldön felépülő kórházában nyíló mozgásszervi centrum vezetője is.

2,5 milliárdos beruházási terv

A friss befektetés egy részéből, továbbá korábbi évek nyereségéből és egy nemrégiben elnyert 300 millió forintos kormányzati támogatásból ugyanis 4 műtővel és 35 kórházi ággyal felszerelt, 3000 négyzetméteres új magánkórházat épít a cégcsoport Budapest 11. kerületében. Összesen 2,5 milliárd forintot költenek beruházásra.

A Budapest One – Őrmezőn épülő óriási irodapark – részeként megvalósuló kórházat a tervek szerint még idén ősszel átadják.

Ez lesz tulajdonképpen a Tatai Kastélypark Klinika budapesti telephelye, amivel másfél-két éven belül meg akarják duplázni a műtéti kapacitásukat. Az eddigi 2400 műtét helyett évente körülbelül 5000 operációt terveznek végrehajtani, de emellett különböző egynapos sebészeti beavatkozásokat is végeznek majd, és 25-féle járóbeteg szakrendeléssel kalkulálnak.

Ha számításaik bejönnek, akkor már idén a hazai magánegészségügyi szektor ötös élbolyába ugorhatnak. Lancz Róbert szerint év elején még úgy számoltak, hogy 2020-at 5 milliárd forintos árbevétellel zárják, ezt most az elmúlt hónapok részleges bezárásai miatt 4,5 milliárd forintra korrigálták.

Abban a műfajban, ahol ők dolgoznak – komplex járóbeteg szakrendelés, és most már egyre bővülő műtéti kapacitások – a mi számításaink szerint a Budai Egészségközponttal (BEK) és a Medicoverrel lesznek a legizgalmasabb versenyben. Korábbi összesítésünk szerint a BEK éves árbevétele már 2018-ban elérte a 7,5 milliárd forintot, a Medicover pedig 6 milliárd forinttal zárt (a 2019-es adataikat még nem ismerjük). És persze ott van az egyelőre kicsit más ligában játszó – diagnosztikai eljárásokra fókuszáló – de járóbeteg szakrendelésekkel is egyre inkább erősítő (a Mammut, Árkád, Corvin Egészségközpontokat nemrég felvásárló) Affidea, amely 8-9 milliárdos éves forgalmával eléggé élen jár a hazai magánszolgáltatók mezőnyében.

Nagy robbanás előtt

Ami a nyereséget illeti, a Doktor24 köszöni, az elmúlt években nyereségesen működött, tavaly 300 millió forint körüli profittal zárt. Kóka János szerint 10-15 százalékos profitráta ebben a szektorban egészséges, ezt igyekeznek tartani a jövőben is. Mint a szektorban érintett befektető, a magyarországi magánegészségügy helyzetét természetesen optimistán látja, szerinte magánműtőkre például óriási szükség van, „ez a terület nagy robbanás előtt áll”. Saját tulajdonosi, befektetői szerepéről pedig „nagyon hosszú távon” gondolkozik. Mint elmondta, volt már kérő a Doktor24-re, de egyelőre egyik tulajdonos sem gondolkozik az exitben. 

Hogy egyszer esetleg tőzsdére mehetne a cégcsoport? Ez sincs kizárva, de a hazai piac alacsony likviditása miatt nem kimondott cél. Az viszont igen, hogy transzparenciában és professzionalizmusban két éven belül tőzsdeképessé tegyék.

Oszd meg!