Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A távorvoslás nem csak egy videohívás – 300 online konzultáción van túl a Doktor24, pszichológusokra van a legnagyobb igény

Nemzetközi orvosi team, amerikai kutató és vuhani aneszteziológus is segíti a magánklinikát, amelyik elsőként és szinte teljesen átállt a távdiagnosztikára. Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója szerint most látják igazán hasznát korábbi fejlesztéseiknek, a felbomlott keretek és az időnként felerősödő párkapcsolati krízisek miatt pedig különösen nagy az igény a pszichológusokra, terapeutákra.


Vannak magánkórházak, rendelőintézetek, amelyek továbbra is nyitva tartanak, végzik a járóbeteg-ellátást. A Doktor24 teljesen átállt a távkonzultációra. Miért döntöttek így?

Minden eszközünkkel védjük a kollégáinkat és az ügyfeleinket, ki szeretnénk zárni a fertőzésveszélyt. Felállítottunk egy nemzetközi orvosi tanácsadó teamet, hogy az ilyen esetekben alkalmazható legjobb külföldi gyakorlatokat megismerhessük. Magyar származású és külföldön dolgozó orvosok is segítenek bennünket tanácsokkal. Van közöttük a vuhani frontvonalban küzdő aneszteziológus és amerikai kutató is.

Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója (Fotók: Doktor24)

A távdiagnosztika módszerének kidolgozása és elindítása korábban, már a járvány előtt is szerepelt a terveink között. Múlt évben végigjártuk a legnagyobb külföldi szakkiállításokat, hogy tapasztalatokat gyűjthessünk, megtaláljuk a megfelelő külföldi partnereket, ahol pedig lehet, saját technológiát fejleszthessünk. Ez az előny most nagyon jól jött, Magyarországon elsőként tudtunk átállni távorvoslásra, távkonzultációra. 

Mik a tapasztalataik? Mire működik, mire nem alkalmazható a távorvoslás?

Különböző mértékben, de szinte minden szakterületen alkalmazható. Van, ahol csak első vonalas vizsgálatra jó, ahol feltárjuk a problémát, és javaslatot teszünk a teendőkre. De van, ahol komplett megoldást jelent az új módszer. Online receptet ugyan még magánszolgáltatók nem tudnak írni, de pár nap alatt a recept-logisztikára is találtunk megoldást. Távolról vért sem tudunk venni, röntgenfelvételt sem tudunk készíteni, ám sikerült gyorsan reagálni, és felállítani egy fertőzésmentes, zárt labor- és képalkotó vizsgálati központot a Váci úti központunkban. 

A távkonzultáció nem csak egy egyszerű internetes videohívás. Egy valódi telemedicina platform, ami egyszerre igényel informatikai, adatbiztonsági, egészségügyi és logisztikai felkészültséget. Az adatvédelem, vagy a páciensek leleteihez való online hozzáférés képessége ugyanolyan fontos, mint az orvosszakmai minőség biztosítása. 

Dr. Spányik András pszichoterapeuta, a Doktor24 orvosigazgatója rendel

A Doktor24 orvos csapatával az elmúlt két hétben 300 online távkonzultációt bonyolítottunk, óriási igény mutatkozik a szolgáltatásra. Elsőként a pszichológusok, pszichoterapeuták, klinikai szakpszichológusok álltak munkába, jelenleg 22 szakemberünk ül a képernyő előtt. Itt érezhetően nagy a nyomás. A felbomlott keretek és az időnként felerősödő párkapcsolati krízisek miatt sokan keresik ezeket a szolgáltatásainkat. Aztán jöttek a gyerekgyógyászok, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet teljes csapata, utóbbi immár Doktor24 zászló alatt. Az egyéb felnőtt szakmák ezekben a napokban sorakoznak fel.

A korábbi forgalom mennyivel esett vissza, a vírus előtt és azóta hány beteget tudnak ellátni?

A korábbi heti sokezres ügyfélforgalom kevesebb mint felére esett vissza. Áprilisban már jelentős online konzultációs forgalomra számítunk, de még ez is csak a kapacitásaink kicsi részét foglalja le. A bevethető egészségügyi szakembereink a távkonzultáció mellett telefonos krízisközpontunkban teljesítenek szolgálatot. Ingyenesen hívható zöld számon érnek el bennünket az ügyfeleink, és segítünk, amiben csak tudunk. A nagyvállalati ügyfeleinknek egy új, krízis-szolgáltatást fejlesztettünk és felállítottuk az ezt kiszolgáló teamet. 

Egyre több munkáltató ébred rá arra, hogy sok munkatársnak nemcsak anyagi, de lelki támogatást is kell adni. A legrosszabb, ha egyedül maradunk a problémáinkkal, kételyeinkkel, kérdéseinkkel. 

Mintegy 400 szakembert mozgatunk, irányítunk át új feladatokra. Az a tapasztalatom, hogy a legjobbat hozta ki a mieinkből a válság: összeszokott csapatként együtt dolgoznak az ügyfeleinkért.

Mire van a legnagyobb igény? Mik a tipikus panaszok?

A hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz ma erősen korlátozott. Az alapellátás rendkívül leterhelt, az állami intézmények – teljesen érthetően – a járvány megfékezésével és a következmények elhárításával küzdenek, a magánszereplők egy része pedig bezárt, vagy csökkentett kapacitásokkal működik. A Doktor24-nek háromszázezer ügyfele van. A legtöbben szűrővizsgálatokra járnak hozzánk, makkegészségesek. De vannak közöttük, akiket krónikus betegségekkel, pszichiátriai, pszichológiai panaszokkal kezelünk. Esetleg megsérülnek, vagy elfogy a gyógyszerük. A gyerek pedig ilyenkor is belázasodik, vagy megfájdul a hasa. El kell őket látnunk. Mindenkinek rendelkezésre kell állnunk, még ha interneten is. Az élet nem állt meg, csak sokkal nehezebb lett.

Tervezik, hogy beszálljanak a koronavírus tesztelésébe? Egyre több magánintézmény kapcsolódik be az ellenanyagok tesztelésébe. 

Nekünk más a feladatunk ebben a rendszerben, ráadásul jelenleg a vírustesztekkel kapcsolatos szakmai ajánlások sem egyértelműek. Az ügyfeleink kiszolgálására – házilag is elvégezhető gyorsteszttel – vannak terveink, de csak megbízható, professzionális, erre specializálódott laboratóriumok által validált eljárások jöhetnek szóba, és minden esetben az Operatív Törzs és a népegészségügyi szervek ajánlásait követjük. A megbízhatatlan tesztelés rosszabb, mint a teszt elmaradása. 

Felmérte az Operatív Törzs a Doktor24 eszközeit, berendezéseit is, ahogy több magánintézményben tette? 

Mi elsősorban járóbeteg-ellátást végzünk, ezért inkább abban tudunk segíteni, hogy a nem fertőzött, de ellátásra szoruló betegeket ellátjuk. Nem volt még ilyen megkeresés, de ha érkezik, készek vagyunk mindenben együttműködni. 

Hogy érinti ez a több hónapos korlátozott működés a pénzügyi terveiket? Mekkora bevételkieséssel számolnak? 

A Doktor24 csoport évi közel 5 milliárdos forgalommal tervezett 2020-ben. Tőkeerős vállalkozás vagyunk, rendelkezünk azokkal a tartalékokkal, amelyek lehetőséget biztosítanak akár több hónapos kényszerű csökkentett működésre. Természetesen felülvizsgáltuk az üzleti terveinket, csökkentettük a költségeinket, de a munkatársainkra és a páciensekre nagyon vigyázunk. Folyamatban van egy milliárdos beruházásunk is Budán, ott ősszel tervezzük nyitni a járó- és fekvőbeteg központunkat. Ha az építőipar nem áll le, ott nem tervezünk változtatást.

Nyitókép: Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász online rendel (Fotó: Doktor24)

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.