Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiszámolták, mekkora előnyt jelenthet egy új lakás vásárlásakor az MNB zöld lakáshitele

Az MNB a Zöld Otthon Program keretében futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel bevezetését jelentette be. Az új „zöld” kölcsön választásával egy 60 millió forint értékű új építésű lakás megvásárlásakor akár 8 millió forintot is meg lehet spórolni – kalkulál a Bankmonitor.hu.

Kedden jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke, hogy a jegybank kedvező kamatozású lakáshitelt vezet be zöld céljainak elérése érdekében. A konstrukciót várhatóan októbertől lehet igényelni. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte, hogy mit lehet eddig tudni az új, zöld lakáshitelről.

  • A kölcsön kamata a futamidő végéig fix 2,5 százalék. (Ez kedvezőbb még a csok-hitel fix 3 százalékos kamatánál is.)
  • A kölcsön maximális futamideje 25 év.
  • A hitelt várhatóan októbertől lehet igényelni.
  • A hitelösszeg nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Támogatott kölcsön esetében ez kiugróan magas összeg, összehasonlításképpen a csok-hitel maximális összege gyermekszámtól függően 10-15 millió forint.)
  • Kizárólag új építésű lakások vásárlására és lakásépítésre fordítható a hitel.
  • A célingatlannak el kell érnie legalább a BB energetikai besorolást.
  • Kizárólag magánszemély kaphatja meg a hitelt. (Projektcégek nem igényelhetik a kedvezményes kölcsönt.)
  • Nem tudni gyermekszámra, családi állapotra vonatkozó elvárásról.

25 év alatt 8 millió

Példaként vegyünk egy családot, akik 18 millió forint önerővel, lakáshitelből vásárolnának meg egy 60 millió forint értékű lakást. A családban van három gyermek, akik után felvennének 10 millió forint csok támogatást, illetve igényelnék az adó-visszatérítési támogatást, valamint az illetékmentességet is.

A vissza nem térítendő támogatások mellé a családnak jelenleg megéri felvenni a 15 millió forintos csok-hitelt, ezen felül pedig még szükségük lenne 14,1 millió forint piaci lakáshitelre is. Októbertől viszont már az önerő, a csok és az adó-visszatérítési támogatás mellé az MNB Zöld Otthon Programjában meghirdetett lakáshitelt érdemes választani. Ebből a konstrukcióból felvehető a teljes 29,1 millió forint vételárhátralék.

Októbert követően a havi törlesztőrészlet 13 ezer forinttal kisebb lenne – 143,6 ezer forint helyett csak 130,7 ezer forintot kellene fizetni –, emiatt 25 év alatt 3,8 millió forintot spórolhatna a család.

A gyermektelen vevőnek jelenleg a vételár saját megtakarításán felüli részének kifizetéséhez piaci kamatozású lakáshitelt kellene igényelnie. Míg októbertől a teljes 42 millió forintot megfinanszírozhatná a kedvezményes 2,5 százalékos kamatozású MNB hitelből is.

A 42 millió forint piaci kölcsönre 25 éven át 27 ezer forinttal kellene többet fizetni. Ami összességében 8 millió forint pénzügyi előnyt jelentene az új konstrukciót igénylők számára.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!