Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új, ikonikus felhőkarcoló épül Londonban

A londoni ingatlanfejlesztéseket durván visszavetette a Brexit, a Lugas azonban a Shard méltó párja lesz London üzleti negyedében. 

Új, ikonikus felhőkarcolót kap London pénzügyi negyede – a városháza rábólintott a több mint 300 méter magas torony megépítésére. A 73 emeletes irodaház magassága eredetileg megegyezett volna a vele szemben álló Shard (Szilánk) toronyéval (309,6 méter), azonban a szigorú légügyi előírások miatt a kivitelezők ezt csökkentették, így az új irodaház Nyugat-Európa második legmagasabb épülete lesz – írja a Guardian.

london_sky01

 

A fejlesztés bejelentése azért is nagy hír, mert bár a nagy IT-cégek nemrég megerősítették, maradnak az EU-ból való kilépésre szavazó Nagy-Britannia fővárosában, a Brexit miatt az elmúlt félévben az ingatlanfejlesztések 42%-kal estek vissza Londonban a Deloitte kimutatása szerint. Ráadásul a legtöbb cég főleg a pénzügyi központ, a City elhagyását tervezi (illetve a kisebb bankok már meg is tették ezt). Épp itt, a mostani Aviva torony lerombolása után annak helyén húzzák majd fel az új épületet, a Sajtreszelő és az Uborka tornyok közé (ahogy a helyiek elnevezték a városképből kiugró két másik tornyot alakjuk miatt).  A hivatalosan 1 Undershaft néven futó projektnek is van már beceneve, Trellis, vagyis Lugas, az épület oldalán futó bordázat ugyanis a lugasok növényfuttató falához hasonló.

london_sky_02

A fejlesztő a szingapúri Aroland Holdings, az épület tervezője Eric Parry. A legfelső szinten panoráma kilátó és étterem is lesz persze, de a fejlesztők már most együtt dolgoznak azon a Museum of London szakembereivel, milyen interaktív tárlatot lehetne elhelyezni a legfelső szinten, amit iskoláscsoportok előtt nyitnának meg.

A 130 ezer négyzetméter alapterületű irodaépület 10 ezer ember új munkahelye lehet, 2020-ban tervezik átadni. A City erre kijelölt tanácsa egyöntetű többséggel szavazott a projekt mellett. Egyértelműen annak bizonyítékát (és inkább jelképét) látják benne, hogy a londoni City iránt továbbra is töretlen a befektetői bizalom és képes lesz megőrizni központi szerepét a világ pénzügyi térképén. Fejlesztések elmaradásának oka lehet, hogy a piaci szereplők pusztán kivártak, kivárnak. Egy francia befektetési csoport ugyan júniusban a szavazás előtt belengette, hogy ha az igenek nyernek a Brexit szavazáson, akkor leállítja a 22 Bishopsgate alatti fejlesztését, októberben mégis bejelentették, 278 méter magas irodaházat felhúzzák. Hétfőn erre is rábólintottak a City elöljárói.

Képek: Eric Parry Architect 

Oszd meg!