Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Google 1 milliárd fontot költ és marad Londonban

Nyáron zürichi irodáját bővítette a Google, most a másik európai hídfőállására költ el szemmel jól látható összeget. Dacára a Brexitnek, a Google megduplázza londoni irodájának létszámát.

Nemcsak arról van szó, hogy az eddigi 4000 mellett felvesznek 3000 újabb alkalmazottat, az egész londoni központ új épületbe költözik. A King’s Cross pályaudvar mellett épül majd fel Thomas Heatherwick tervei alapján az új, 65 ezer négyzetméteres iroda. A cég eddigi központja is itt helyezkedett el, az új kampusz London két nagy pályaudvara közé ékelődik be, az említett King’s Cross és a Londont Párizzsal összekötő vonal végállomásának számító St. Pancras közé. Brexit ide, vagy Brexit oda, a Google-nek továbbra is fontos, hogy “közel” legyen a kontinentális Európához.

google_london

London két ikonikus pályaudvara közé ékelődik be a Google új központja. 

Ebben a tekintetben amúgy is hatalmas a verseny, ugyanis ebben a szegmensben magasak a fizetések, London pedig nagyon élhető város, szívesen jönnek ide dolgozni más oszágokból. A Facebook tavaly jelentette be, hogy angol (egyben európai) központja 2017-től költözik be új londoni albérletébe a Tottanham Court Road mellé – amiért évi 17 millió fontot sem sajnálnak kifizetni. És ezen szintén nem változtatott a tény, hogy a szigetország lakói idén júniusban úgy döntöttek, búcsút intenek az EU-nak. A Google most 1 milliárd fontot költ el az új londoni központjára. Ami mutatja: meg sem fordult a fejükben, hogy elköltözzenek innen. Sőt, az Apple ennél is többet áldoz arra, hogy londoni központjának kinézete harmonizáljon a márka által sugallt státuszhoz: egészen pontosan 8 milliárd fontba kerül majd az új kampuszuk. A legendás Battersea erőművet és annak környékét újítják fel ennyiért. A Brexit-döntés után fel sem merült, hogy a projektet leállítják.

Nemcsak a londoni ingatlanpiaci árak miatt az 1 milliárdos költségvetés – az új kampusz főépületének tetején futópálya is lesz, az pedig szintén nem merül fel, hogy ne lenne hely úszómedencének. Hatalmas üvegfelületek engedik majd be a természetes napfényt a grandiózus épületbe.

Sundar Pichai , a Google CEO-ja a beruházás kapcsán ellőtte a pozíciójával járó kötelező köröket a mai bejelentésen: “a Google elkötelezett Nagy-Britannia mellett”. Azért adott magyarázatot arra is, miért nem inogtak meg: az angol oktatási intézmények és tehetségek elegendő okot szolgáltattak a maradásra, persze itt sem maradhatott el az “innováció terén tapasztalt szenvedély”. Azért a sok diplomatikus mondat mellett sikerült egy erőteljesebb üzenetet is megfogalmazni: “a szabad munkaerő-áramlás kulcsfontosságú a technológiai szektorban”. Pichai mellett London új polgármestere Sadiq Khan azt mondta, a Google döntését “bizalmi szavazatként” értékelik.

Az európai politikai elit mellett az amerikai IT-óriások is beleszólhatnak majd a Brexit alakulásába – a Londonnak kijáró különleges adójogi státusz fenntartása mellett erős érv lesz majd az a közel 10 milliárd fontnyi befektetés, amit az említett 3 nagy amerikai vállalat csak az elmúlt évben jelentett be Londonban.

Oszd meg!