Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bogsch Erik Richter

Úgy vitték Amerikában a Richter gyógyszerét, hogy csúcsra pörgött a profit

A Vraylar amerikai értékesítése nagy pozitív meglepetés, rekordra pörgette a Richter éves bevételét és nyereségét is. Bővült a cég nőgyógyászati palettája, itthon viszont alulteljesítette a piacot.

Nagyon jól sikerült a Richternek a tavalyi év, a járvány okozta megtorpanás csak átmeneti volt, a negyedik negyedévre már rekordot ért el a gyógyszervállalat. Különösen bevált a gyógyszeróriásnak a Cariprazine (Amerikában: Vraylar) nevű atipikus antipszichotikum értékesítése, ami csúcsra pörgette az árbevételt és a profitot is.

A Richter saját fejlesztésű termékéről, a cariprazine-ról a Forbes 2015. decemberi számában írtunk hosszabb sztorit: ez egy úgynevezett atípusos antipszichotikum, melyet I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódokkal diagnosztizált, illetve skizofréniában szenvedő felnőtt betegek kezelésére alkalmaznak. A cariprazine (néhol Vraylar néven) év végén már 38 országban volt elérhető világszerte.

Az utolsó negyedév árbevétele 150,4 milliárd forintos lett, bőven az elemzői várakozások fölött. Ez robosztus, bő kilenc százalékos növekedés a harmadik negyedévhez képest – áll a BÉT oldalán közzétett gyorsjelentésben. Az éves árbevétel 566,7 milliárd forintos lett, bő 11, százalékos növekedés 2019-hez képest, míg

az adózott eredmény 106 milliárd forint felett alakult, bő duplája a 2019-esnek.

Itthon alulteljesítette a piacot

A Richternek egyértelműen bejött az amerikai piac. Csak a Vraylar royalty árbevétele közel 80 milliárdot hozott és további 8 milliárd forintnyi mérföldkő bevétel kapott a Richter az Abbvie-tól, az amerikai értékesítési partnertől. A Vraylar miatt már az unió és a volt szovjet tagállamok után az Egyesült Államok a Richter harmadik legnagyobb piaca.

Hiánycikk a Túró Rudi Londonban, de legalább a Richter neve egybeforrt az orosz gyógyszeriparral

Itthon viszont alulteljesítette a piacot a Richter. A BÉT oldalán közzétett jelentés szerint hazánkban tavaly 3,2 százalékot növekedett a gyógyszerpiac, a Richter forgalma viszont csak egy százalékkal. A gyógyszercég piaci részesedés szerint az ötödik helyen áll a hazai rangsorban, a vényköteles patikai piacot tekintve viszont a második legnagyobb forgalmazó.

Bővült tavaly a nőgyógyászati paletta is, év elején megvették a Janssen fogamzásgátló tapaszát, az Evrát, amivel Orbán Gábor vezérigazgató szerint a Richter vált a legszélesebb körű női fogamzásgátló megoldásait nyújtó vállalattá. A nőgyógyászati készítmények elsősorban Oroszországban, Kínában és az Egyéb országokban növekedett, Magyarországon és az Unióban pont csökkent.

Közel 80 milliárdos üzletet kötött a Richter, ötévente egyszer van ilyen

Borítókép: Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke. Fotó: Forbes archív / Krasznai Zoltán

Oszd meg!