Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Úgy élünk, mintha 1,7 Földünk lenne

Már tizenkét napja túlhasználjuk a Földet. Augusztus 2. volt idén a túlfogyasztás napja, azaz hét hónap alatt elfogyasztottuk azt, amit Földünk egy év alatt megújítani képes.

Egy magyar apróhirdetési oldal, a Jófogás – nem teljesen önzetlenül, de – kiszámolta, az oldalon keresztül létrejött vásárlások 2016-ban 200 ezer tonnával csökkentették az ország széndioxid-kibocsátását. Ennyit spóroltunk meg azzal, hogy használt termékeket adtunk-vettünk, és nem feltétlenül újat vásároltunk és a régit nem rögtön a kukába dobtuk. A Jófogás a WWF Magyarországgal állt össze, hogy fenntarthatósági tippeket adjon a vásárlóinak.

A magyar vásárlók körében végzett, reprezentatív kutatásuk rejt érdekességeket. Például a megkérdezettek 64 százalékának fontos a környezetvédelem, de csak 24 százalékuk tesz érte a mindennapokban. Pedig a tavalyi adás-vétel mennyiség által megspórolt széndioxid mennyiség sok mindenre elég lenne. Pont ennyi 700 ezer ülőgarnitúra előállításának széndioxid-kibocsátása, vagy Budapest autós forgalmának 31 napnyi károsanyag-kibocsátása, de 17 millió tornacipőt, 5 millió darab farmernadrágot is elő lehetne állítani „helyette”, vagy 180 ezerszer megtehetnénk repülővel a Budapest-New York útvonalat.

A Jófogás eredményeivel egy nemzetközi kutatásban is részt vett, amelyet a svédországi IVL Környezetvédelmi Kutatóintézet készített, a Jófogást és Használtautó.hu-t is üzemeltető Schibsted Media Group megbízásából, Magyarország, Franciaország, Svédország, Marokkó, Norvégia, Finnország, Spanyolország és Olaszország részvételével. A kutatásból kiderült, a nyolc ország összesen 16,3 millió tonna felesleges szén-dioxidot spórolt meg a cégcsoporthoz tartozó oldalak adás-vételeivel. Ebből egy repülővel 1440-szer lehetne körbe repülni a Földet.

Oszd meg!