Fotó: Forrás: Utazzitthon / Facebook
rövid hír

Robbant júniusban a turizmus, de távol még a járvány előtti szint

Forbes
2021. augusztus 09. 3 perc olvasás

A belföldi vendégek a nyár első hónapjában már másfélszer annyi éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, vagyis kezdett magára találni a hazai turizmus, és idén nyáron a külföldi vakáció helyett még bátrabban utaztunk határokon belül, mint a szintén lazább járványügyi korlátozások által fémjelzett 2020-as nyáron. Ennek ellenére a turizmus számai még messze nem tértek vissza a járvány előtti szintre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz, vagyis májushoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt.

A Balaton a legnépszerűbb

A belföldi vendégek száma 42, a vendégéjszakáké 51 százalékkal nőtt. A vendégszám 444 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 milliót ért el. Az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

A Velencei-tóval együtt a turisztikai bevételek is elpárologhatnak

A külföldi vendégek száma 86, a vendégéjszakáké 99 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 84 ezer vendég 222 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb,több mint hatszoros.

Kép: Dope Masters // Unsplash
A magyarok körében a Balaton volt a júniusi favorit, a külföldieknél elsősorban a főváros. Kép: Dope Masters // Unsplash

Az első félévet tekintve azonban még vastagon láthatók a koronavírus hatásai: január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Valós idejű utazási trendekkel jön a Google, a hazai turisztikai szektornak is segíthet

Egy nemrég közölt ENSZ-jelentés szerint, több mint 4 billió dollárba kerülhetett a világgazdaságnak a nemzetközi turizmus összeomlása a koronavírus-járvány alatt. Az utazással szembeni bizalmatlanság és a limitált lehetőségek megbénították a nemzetközi turizmust még a fellendülő országokban vagy ott is, ahol azért nem zárták le a létező legnagyobb szigorral a határokat.

A magas átoltottsággal rendelkező, az idegenforgalomtól nagy mértékben függő országok – például Görögország és Spanyolország –, amelyek már részben újranyitottak, trükkös választás előtt állnak a nyár folyamán. Egyszerre kell megküzdeniük a koronavírus gyorsan terjedő delta variánsával, és fenn kell tartaniuk az ipart.

Borítókép: Utazzitthon / Facebook