Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tudta, hogy Elon Muskot is kirúgták egyszer a saját cégéből?

Megvárták, amíg elrepül nyaralni Ausztráliába, aztán lapátra tették.

Nehéz dolga van azoknak, akik folyamatosan újítani akarnak. A Völgy történetében több zseniális figurának is farkasszemet kellett néznie a saját cégének igazgatótanácsával. Ott van például Steve Jobs, akit kirakott az Apple, hogy aztán később visszatéve csúcsra járassa a céget. A Yahoo alapítója, Jerry Yang alól 2009-ben lökték ki az ügyvezetői széket, Jack Dorsey, a Twitter alapítója 2008-ban repült a cégtől, és nem volt kivétel korunk egyik legmisztikusabb milliárdosa, Elon Musk sem.

Musk a PayPal-lel járta meg. Miután eladta a Compaq-nak azt a céget, amit még a testvérével alapított(Zip2), az így szerzett pénzt az X.com alapításába fektette. Az X.com egy online bankfelület volt, 10 millió dollárból indította még 1999-ben. A cég egy évvel később összeolvadt a Confinity nevű pénzügyi startuppal, ebből a házasságból született meg a PayPal. Musk lett a CEO, de ez nem tartott túl sokáig.

2000 októberében ugyanis kitört a balhé a cégen belül. A Business Insider szerint a PayPal-alapítók között elég nagy ellenzést váltott ki Musk ötlete, hogy a szervereiket vigyék át a Windowshoz. Musk repülőre ült, hogy egy kicsit pihenjen, és amíg Ausztráliában nyaralt, a cég CTO-ja rávette az igazgatótanácsot, hogy rúgják ki Muskot.  „Ez a baj a vakációkkal” – kommentálta évekkel később Elon Musk az esetet egy interjúban.

Azzal, hogy az ügyvezetői székből kikerült, még nem tűnt el a cégből, a részvényei megmaradtak. Amikor az eBay 2002-ben bekopogott és másfélmilliárd dollárért felvásárolta a PayPal-t, Musk 165 milliót kaszált az ügyleten.

Ez a pénz pont jól jött mert akkor indított egy másik céget is, a Space Exploration Technologies-t – mai nevén Space X-et.

Kirúgni egy CEO-t

A jelenség nem egyedülálló, különösen akkor, ha a vállalat többségi tulajdona befektetők kezében van. A cég igazgatótanácsa dönthet úgy, hogy a vállalat (és a pénzük) érdekében leváltják az ügyvezető igazgatót. Amennyiben a CEO-nak nincs elég részvénye, nem nagyon tud mit tenni a döntés ellen. Ennek ékes példáját hozza Michael L.F. Slavin,  aki egyszer a saját társalapítóját rúgta ki úgy, hogy külön-külön egyenlő, 46,7 százaléknyi részvényük volt a cégben. Slavin meggyőzte a maradék 6,5 százalékon osztozó befektetőket, hogy álljanak mellé, és az ő segítségükkel lapátra tette a társalapítót.

Oszd meg!