rövid hír

Tesztelik a Trump-appot, a volt elnök már posztolt is, március végén startolhat a Truth Social

Forbes
2022. február 17. 3 perc olvasás

Trump már posztolt is, híveinek üzent, hogy érdemes várni a kedvenc elnökükre.

Kezdenek szivárogni a részletek Donald Trump új közösségimédia-platformjáról. Nagyjából 500 ember kezdte el a béta tesztelést a Truth Social nevű appal.

A tesztelés zártkörű lehet, az amerikai Forbes szerint leginkább konzervatív, Trumppal szimpatizáló médiumok és újságírók kaptak meghívót. Wayne Dupree, WayneDupree.com nevű, Trump-barát podcast házigazdája és a tesztelők között van, ő azt mondta: már látja maga előtt, ahogy a Truth Socialon nagyobb közönsége és jelenléte lesz, mert az nem korlátozza őt úgy, mint a Twitter. Egy dolgot említett meg kényelmetlenségként: egyelőre nincs „szerkesztés” gomb a posztok mellett.

A platform nagyon hasonlóan működik a Twitterhez. A felhasználók ugyanúgy csatornákat követhetnek be, üzenőfalon jelenik meg a tartalom. Közvetlen üzenetküldési funkció még nincs az appban, de nemsokára az is lesz. Az app minden tesztelőt kér, hogy a bugokról küldjön screeshotot a fejlesztőknek. Egyelőre reklámok nélkül működik, de valószínűleg az élesedés után ez megváltozik.

Tegnap estére Trump fiókjának 317 követője volt a Reuters szerint. Korábban az elnöknek 88 millió követője volt a Twitteren.

Trump fia, ifjabb Donald ki is rakta a Twitterre apja első posztját a Truh Socialon.

A volt amerikai elnök Donald Trumpot már kitiltotta a Facebook, a Twitter és a YouTube is, erre válaszul jelentette be, hogy saját platformot indít. A Trump Media & Technology Group teljes szabad, cenzúramentes közösségi élményt ígér. Devin Nunes CEO szerint az app március végén elindulhat, bár januárban még februárt mondott. Trump választása annyiban mindenképp újdonság, hogy a közösségi médiás terveivel éveken át szeretné lekötni – főként politikai támogatói bázisára építve – a figyelmet.

A Politico és a Morning Consult tavaly őszi közös kutatása szerint az amerikai választók 37 százaléka szívesen kipróbálná, illetve használná Trump közösségi oldalát.

A Trump Media and Technology Group (TMTG) nem végzett egyelőre semmilyen érdemi tevékenységet, de a befektetők máris áramlanak. Ez annak köszönhető, hogy a TMTG már indulásakor bejelentette, megalakulásakor egyből össze fog olvadni egy kiüresített tőzsdei céggel (úgynevezett special purpose acquisition company-vel, kiüresített tőzsdei céggel, vagyis SPAC-kel), a Digital World Acquisition (DWA) nevű részvénytársasággal. A DWA papírjai a bejelentés után raliztak, ma 85 dollár környékén kereskednek velük.

A Forbes elemzése szerint a vállalat értéke elérheti az 5,6 milliárd dollárt, de általános jelenség, hogy a SPAC-eket túlértékelik a befektetők. De ha csak Trump minden második követője napi felhasználó lesz, akkor az érték máris 8,4 milliárd dollárra emelkedik, onnan pedig már nem elérhetetlen a 9-10 milliárd.

A Truth Social indulása egyelőre nem túl fényes: a kezdetleges verziót hamar hekkerek törték fel, Donald Trumpra utaló felhasználónévvel pedig egy ürítő disznóról tettek közzé egy képet – ezért gyorsan elérhetetlenné tették az oldalt.

Persze könnyen lehet, hogy Trump majd nem dollárban méri az új vállalkozás sikerét. Az amerikai törvények szerint egyszer még újraválasztható, és minden jel szerint szeretne visszaköltözni a Fehér Házba. 

Kapcsolódó: